Kun je ook met een scootmobiel een bekeuring krijgen?

Inleiding: De scootmobiel en verkeersregels

Een scootmobiel is een belangrijk vervoersmiddel voor mensen met een beperkte mobiliteit. Maar zoals bij alle voertuigen, zijn er regels waaraan men zich moet houden. In dit artikel bespreken we de vraag: kun je ook met een scootmobiel een bekeuring krijgen? We zullen de relevante verkeersregels, boetes en tips om boetes te voorkomen in detail behandelen.

CategorieŽn scootmobielen

Er zijn drie categorieŽn scootmobielen, en deze hebben elk hun eigen verkeersregels:

 1. Categorie A: Scootmobielen met een maximale snelheid van 6 km/u. Deze mogen zowel op de stoep, het fietspad als de rijbaan rijden.
 2. Categorie B: Scootmobielen met een maximale snelheid van 15 km/u. Deze mogen op de stoep (zolang ze niet sneller rijden dan 6 km/u), het fietspad en de rijbaan rijden.
 3. Categorie C: Scootmobielen met een maximale snelheid van 25 km/u. Deze mogen op de stoep (zolang ze niet sneller rijden dan 6 km/u), het fietspad en de rijbaan rijden.

Verkeersregels voor scootmobielen

Net als bij andere voertuigen, moeten bestuurders van scootmobielen zich houden aan de verkeersregels. Enkele belangrijke regels zijn:

 • Het volgen van verkeersborden en -lichten
 • Gebruik maken van verlichting en reflectoren in het donker en bij slecht zicht
 • Het dragen van een veiligheidsgordel indien aanwezig
 • Het houden van voldoende afstand tot andere weggebruikers

Bekeuringen en boetes voor scootmobielen

Ja, het is mogelijk om met een scootmobiel een bekeuring te krijgen. Als een bestuurder van een scootmobiel de verkeersregels overtreedt, kunnen zij net als andere weggebruikers een boete krijgen. Enkele voorbeelden van overtredingen waarvoor een scootmobielbestuurder bekeurd kan worden, zijn:

 • Het rijden op een niet-toegestane locatie (bijvoorbeeld een scootmobiel van categorie C op een plaats waar alleen categorie A is toegestaan)
 • Het niet volgen van verkeersborden en -lichten
 • Het rijden zonder verlichting in het donker of bij slecht zicht
 • Het niet dragen van een veiligheidsgordel (indien aanwezig)

Telefoon in de hand tijdens het rijden met een scootmobiel

Ook het vasthouden van een telefoon of ander mobiel elektronisch apparaat tijdens het rijden met een scootmobiel is verboden en kan leiden tot een bekeuring. Het is belangrijk om beide handen aan het stuur te houden en je volledige aandacht te richten op het verkeer. Indien je een telefoongesprek moet voeren of een apparaat moet bedienen, is het aan te raden om te stoppen en je scootmobiel aan de kant te zetten.

Hoe duur zijn bekeuringen in 2023?

In 2023 kunnen de kosten van bekeuringen variŽren, afhankelijk van de overtreding. Hoewel ik geen specifieke bedragen kan geven voor het jaar 2023, aangezien mijn kennis is gebaseerd op gegevens tot en met september 2021, kan ik wel enkele voorbeelden geven van bekeuringen en hun bijbehorende kosten op basis van de tarieven van 2021. Houd er rekening mee dat de bedragen in de loop der jaren kunnen zijn aangepast vanwege inflatie of andere factoren.

Enkele voorbeelden van bekeuringen en bijbehorende kosten zijn:

 • Het rijden met een te hoge snelheid: De kosten voor deze bekeuring zijn afhankelijk van de overschrijding van de maximumsnelheid en kunnen variŽren van enkele tientallen tot honderden euro’s.
 • Door rood licht rijden: In 2021 bedroeg de boete voor het negeren van een rood verkeerslicht Ä 240.
 • Het vasthouden van een telefoon of ander mobiel elektronisch apparaat tijdens het rijden: In 2021 bedroeg de boete voor het vasthouden van een telefoon of ander mobiel elektronisch apparaat tijdens het rijden Ä 240.
 • Rijden op een verboden locatie: Afhankelijk van de specifieke situatie en locatie kunnen de kosten van deze bekeuring variŽren. Het is belangrijk om de verkeersborden en -lichten goed in de gaten te houden en je aan de geldende regels te houden.
 • Geen verlichting voeren: In 2021 bedroeg de boete voor het rijden zonder verlichting in het donker of bij slecht zicht Ä 95. Houd er rekening mee dat dit bedrag in 2023 anders kan zijn.

Deze bedragen zijn slechts ter illustratie en kunnen in 2023 anders zijn. Het is raadzaam om de meest recente informatie over bekeuringen en boetes op te zoeken op de website van het CJIB (Centraal Justitieel Incassobureau) of een andere betrouwbare bron.

 

Tips om bekeuringen te voorkomen

Om bekeuringen te voorkomen, is het belangrijk om de verkeersregels te kennen en je hieraan te houden. Enkele tips om bekeuringen met een scootmobiel te voorkomen zijn:

   • Ken de categorie van je scootmobiel: Weet welke categorie scootmobiel je bestuurt en houd je aan de bijbehorende regels, zoals de toegestane snelheid en waar je mag rijden.
   • Volg de verkeersborden en -lichten: Zorg dat je bekend bent met de betekenis van verkeersborden en -lichten en volg deze op.
   • Gebruik verlichting en reflectoren: Zorg dat je scootmobiel is uitgerust met de juiste verlichting en reflectoren, en gebruik deze in het donker en bij slecht zicht.
   • Draag een veiligheidsgordel: Als je scootmobiel is voorzien van een veiligheidsgordel, zorg dan dat je deze draagt tijdens het rijden.
   • Houd afstand: Zorg voor voldoende afstand tot andere weggebruikers om ongelukken en gevaarlijke situaties te voorkomen.
   • Oefen defensief rijden: Wees altijd alert op het gedrag van andere weggebruikers en anticipeer op mogelijke situaties die kunnen leiden tot een overtreding of ongeluk.
   • Volg cursussen: Overweeg het volgen van een cursus over scootmobielgebruik en verkeersregels om je kennis en vaardigheden te verbeteren.

Ook op een scootmobiel kun je dus een bekeuring krijgen

Het antwoord op de vraag “Kun je ook met een scootmobiel een bekeuring krijgen?” is dus ja. Net als bij andere voertuigen, moeten bestuurders van scootmobielen zich houden aan de verkeersregels. Door je bewust te zijn van de regels, je scootmobiel goed te onderhouden en defensief te rijden, kun je het risico op bekeuringen en boetes aanzienlijk verminderen.

Als je meer wilt weten over het veilig gebruiken van je scootmobiel en het voorkomen van bekeuringen, kun je altijd terecht bij gespecialiseerde organisaties en cursussen. Verder is het belangrijk om op de hoogte te blijven van eventuele wijzigingen in de verkeersregels die van invloed kunnen zijn op het gebruik van je scootmobiel.

5/5 - (7 stemmen)