Advies nodig? 085-4000172
   Di/Vrij van 10:00/18:00, Zat t/m 17:00

Scootmobiel aanvragen Emmen – WMO/PGB aankoopgids

Bent u woonachtig in Emmen en overweegt u een scootmobiel aan te vragen met behulp van de WMO of PGB? In deze aankoopgids vindt u alle informatie die u nodig heeft om een weloverwogen keuze te maken. We behandelen de essentiële stappen voor de aanvraag via de gemeente en verduidelijken de WMO-regelgeving, zodat u straks zorgeloos op pad kunt gaan.


Het aanvragen van een scootmobiel in Emmen is toegankelijker dan u denkt. Met deze gids ontdekt u hoe de WMO Emmen te werk gaat en welke voordelen een Persoonsgebonden budget (PGB) u kan bieden. Laten we samen de mobiliteit vinden die bij uw levensstijl past.

Wat u moet weten over een scootmobiel aanvragen in Emmen via de WMO

Wanneer u overweegt een scootmobiel aan te vragen in Emmen met steun van de WMO Emmen scootmobiel regeling, is het belangrijk om goed op de hoogte te zijn van uw rechten en het proces. Als inwoner van Emmen kunt u mogelijk aanspraak maken op een mobiliteitsvoorziening om uw zelfstandigheid en mobiliteit te vergroten. Hieronder leest u hoe u dit proces in gang zet.

De basis van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO)

De WMO is opgezet om burgers die extra hulp nodig hebben in hun dagelijks leven te ondersteunen. Deze sociale wetgeving zorgt er in de gemeente Emmen voor dat ouderen en mensen met een beperking zo lang mogelijk zelfstandig thuis kunnen blijven wonen en participeren in de samenleving.

Hoe de gemeente Emmen de WMO hanteert

In Emmen wordt de WMO zorgvuldig toegepast om te beoordelen wie in aanmerking komt voor een zorgaanvraag. De gemeente kijkt naar uw persoonlijke situatie, uw mobiliteitsproblemen en hoe een scootmobiel dit kan verbeteren.

Uw eerste stappen: Een zorgaanvraag indienen

Uw zorgaanvraag start u door contact op te nemen met de WMO-afdeling van de gemeente Emmen. Een medewerker zal dan samen met u bekijken welke ondersteuning u nodig heeft en hoe de gemeente u hierin kan bijstaan.

Hieronder volgt een overzicht van de stappen die u kunt verwachten bij het indienen van een zorgaanvraag:

 • Contact opnemen met het WMO-loket van de gemeente Emmen
 • Uw behoefte aan een mobiliteitsvoorziening aangeven
 • Een huisbezoek waarbij uw situatie wordt beoordeeld
 • Het ontvangen van een persoonlijk advies over de toekenning
 • Eventueel bezwaar maken als u het niet eens bent met het besluit

De verschillende soorten scootmobielen: van 3 tot 25km/h

Als u overweegt een scootmobiel aan te schaffen, is het belangrijk dat u zich verdiept in de verscheidenheid aan beschikbare modellen. Van het wendbare 3 wiel scootmobiel tot het stabiele 4 wiel scootmobiel, en van de compacte opvouwbare types tot de snelle scootmobiel die snelheden van 25km/h kan bereiken. Elk type scootmobiel heeft zijn eigen voordelen en gebruikstoepassingen die aansluiten bij uw persoonlijke behoeften en levensstijl.

Verschillende Soorten Scootmobielen

3 wiel scootmobiel versus 4 wiel scootmobiel

De keuze tussen een 3 wiel scootmobiel en een 4 wiel scootmobiel hangt hoofdzakelijk af van uw behoefte aan stabiliteit en wendbaarheid. Driewielers zijn over het algemeen makkelijker te manoeuvreren in krappe ruimtes, terwijl vierwielers meer stabiliteit bieden, wat ze ideaal maakt voor buitengebruik en oneffen terreinen.

De snelle scootmobiel – 25km/h scootmobiel

Voor degenen die op zoek zijn naar een snelle scootmobiel, bieden bepaalde modellen de mogelijkheid om snelheden tot 25km/h te halen. Deze scootmobielen zijn uitstekend voor lange afstanden en bieden u de vrijheid om snel en efficiënt op uw bestemming aan te komen.

Kiezen tussen vaste scootmobielen en opvouwbare modellen

Het kiezen tussen vaste scootmobielen en opvouwbare modellen is een kwestie van opberggemak en portabiliteit. Opvouwbare scootmobielen zijn ideaal voor mensen die vaak reizen en hun scootmobiel willen meenemen in de auto of het openbaar vervoer. Vaste scootmobielen zijn daarentegen steviger en geschikt voor dagelijks gebruik met hogere comfortniveaus.

Eigenschap3 Wiel Scootmobiel4 Wiel ScootmobielSnelle ScootmobielVaste ScootmobielenOpvouwbare Modellen
WendbaarheidHoogGemiddeldGemiddeldLaagHoog
StabiliteitLaagHoogHoogHoogGemiddeld
SnelheidStandaardStandaardTot 25km/hStandaardStandaard
PortabiliteitBeperktBeperktBeperktBeperktHoog
GebruikBinnen/buitenBuitenLange afstandenDagelijks gebruikReizen

Het persoonsgebonden budget (PGB) voor scootmobielen

Wanneer u meer vrijheid en flexibiliteit wenst in de keuze van uw scootmobiel, kan een persoonsgebonden budget (PGB) uitkomst bieden. Het stelt u in staat om zelf uw hulpmiddelen zoals een scootmobiel te kiezen, die voldoen aan uw persoonlijke wensen en behoeften. Hier leest u wat een PGB precies is en hoe u deze kunt aanvragen bij de gemeente Emmen.

Wat is een persoonsgebonden budget (PGB)?

Het persoonsgebonden budget is een som geld die u ontvangt van de overheid waarmee u zelf zorg en ondersteuning kunt inkopen. In tegenstelling tot zorg in natura, waarbij een zorgverlener wordt toegewezen, geeft een PGB u de controle om zelfstandig beslissingen te maken over bijvoorbeeld de aanschaf van een scootmobiel. Dit budget is bedoeld om uw zelfredzaamheid en deelname aan de samenleving te ondersteunen.

Hoe u PGB aanvraagt bij de gemeente Emmen

Wilt u een PGB aanvragen voor de aanschaf van een scootmobiel binnen de gemeente Emmen, dan start dit proces bij het WMO-loket. Hier volgt een stapsgewijze uitleg:

 1. Neem contact op met het WMO-loket van de gemeente Emmen voor een persoonlijk gesprek.
 2. Uit tijdens dit gesprek uw wens om gebruik te maken van een PGB voor een scootmobiel.
 3. U krijgt vervolgens een formulier thuisgestuurd waarin u meer over uw situatie en wensen kunt uitleggen.
 4. Na het terugsturen van het formulier beoordeelt de gemeente uw aanvraag en kan er een huisbezoek plaatsvinden.
 5. Bij goedkeuring ontvangt u een toekenning en kunt u zelfstandig uw scootmobiel aanschaffen.

Met een PGB kunt u een scootmobiel kiezen die perfect aansluit bij uw levensstijl en individuele wensen. De vrijheid die het PGB u biedt, maakt het een zeer waardevolle optie voor velen die een scootmobiel nodig hebben.

Gemeente Emmen scootmobiel PGB

De rol van Scootmobiel Centra in Emmen en omgeving

Bij het overwegen van een scootmobiel speelt het lokale Scootmobiel Centrum een cruciale rol. In Emmen en omliggende regio’s bieden deze centra niet alleen een breed scala aan modellen scootmobielen, maar ook de nodige hulpmiddelen en advies om de juiste keuze te maken. De experts van een Scootmobiel Centrum luisteren naar uw specifieke wensen en behoeften om het ideale vervoermiddel voor u te vinden.

Scootmobiel Centrum hulpmiddelen

Het kiezen van de juiste scootmobiel kan een uitdagende taak zijn, maar een bezoek aan een gespecialiseerd centrum kan veel van uw zorgen wegnemen. Hier zijn enkele diensten die een Scootmobiel Centrum voor u kan verzorgen:

 • Professionele begeleiding bij de keuze van het type scootmobiel
 • Proefritten in verschillende modellen
 • Advies over financiële mogelijkheden zoals WMO/PGB
 • Ondersteuning bij het kiezen en aanschaffen van hulpmiddelen
 • Service en onderhoudsplannen voor uw toekomstige scootmobiel

Deze centra zorgen er vooral voor dat uw mobiliteit niet beperkt wordt en dat u kunt blijven deelnemen aan de maatschappij. Met een ruim aanbod en gepersonaliseerd advies, staan de Scootmobiel Centra in Emmen en omstreken paraat om u te ondersteunen bij elke stap op weg naar uw nieuwe mate van vrijheid.

Scootmobiel aanvragen Emmen: een WMO/PGB aankoopgids

Indien u overweegt een scootmobiel aan te schaffen met ondersteuning vanuit de WMO of een persoonsgebonden budget (PGB) in Emmen, dan is het essentieel om goed voorbereid te zijn. In deze sectie van de gids leert u de belangrijkste overwegingen kennen en welke vragen u dient te stellen voordat u een besluit neemt voor uw nieuwe mobiliteitsvoorziening.

Uitgebreide aankoopgids: Welke vragen stelt u bij de aanschaf?

Het kiezen van de juiste scootmobiel is een beslissing die uw onafhankelijkheid en comfort aanzienlijk kan beïnvloeden. Vraag uzelf af wat uw dagelijkse behoeften zijn en hoe een scootmobiel kan helpen uw levenskwaliteit te verbeteren. Enkele van de vragen die u kunt stellen, zijn:

 • Welke afstanden verwacht ik te gaan rijden met de scootmobiel?
 • Heb ik de scootmobiel nodig voor binnen, buiten of beide?
 • Wat is het gewenste comfortniveau en welke ergonomische aanpassingen zijn noodzakelijk?
 • Hoe belangrijk is de wendbaarheid van de scootmobiel voor mijn gebruik?
 • Wat zijn de opslagmogelijkheden thuis en op locaties die ik vaak bezoek?

Belangrijke aspecten voor uw mobiliteitsvoorziening

Naast bovengenoemde vragen, zijn er andere belangrijke aspecten om in overweging te nemen wanneer u overgaat tot de aanschaf van een scootmobiel via de gemeente met behulp van de WMO of een PGB. Denk hierbij aan:

 • De toegankelijkheid van service en onderhoud
 • De garantievoorwaarden
 • De mogelijkheid tot het volgen van een rijvaardigheidscursus
 • De gebruikersvriendelijkheid van de besturing van het voertuig

In Emmen zijn er verschillende aanbieders en gemeentelijke regelingen die u kunnen helpen bij het maken van uw keuze. Maak gebruik van de WMO/PGB aankoopgids en win advies in bij een lokale mobiliteitsspecialist om te zorgen dat uw nieuwe scootmobiel compleet aansluit bij uw persoonlijke situatie.

Kostenoverzicht en Financieringsmogelijkheden

Als u overweegt een scootmobiel aan te schaffen, is het belangrijk om een helder beeld te hebben van de kosten. Afhankelijk van het model en de specificaties kunnen de prijzen variëren. Tegelijkertijd zijn er verschillende manieren om deze aankoop te financieren, waaronder subsidies en vergoedingen via de WMO/PGB-regeling van de gemeente. We nemen u stapsgewijs mee door de mogelijke kosten en financieringsopties.

Overzicht van de kosten voor verschillende scootmobiel modellen

Bij het kiezen van een scootmobiel zijn de kosten net zo divers als de modellen zelf. U kunt kiezen voor een eenvoudige, stabiele scootmobiel of gaan voor een luxere variant met meer snelheid en comfort. Hieronder vindt u een overzicht van de gemiddelde kosten voor verschillende types scootmobielen:

Type ScootmobielGemiddelde prijs
Standaard scootmobiel€800 – €1.500
Luxe scootmobiel€1.500 – €3.000+
Opvouwbaar scootmobiel€600 – €2.000
Snelle scootmobiel€2.000 – €4.500+

Financiering via WMO/PGB en andere opties

Voor velen is financiering een cruciale factor bij de aanschaf van een scootmobiel. Gelukkig biedt de gemeente financieringsregelingen aan zoals de WMO en het PGB. Wanneer u in aanmerking komt voor een WMO-voorziening, kan de gemeente scootmobiel kosten geheel of gedeeltelijk vergoeden. Een andere mogelijkheid is het PGB, waarbij u een vastgesteld budget krijgt om zelf uw scootmobiel uit te zoeken. Daarnaast zijn er mogelijkheden tot gespreid betalen of het leasen van een scootmobiel.

Het is aan te raden om contact op te nemen met uw gemeente om de mogelijkheden van WMO/PGB te bespreken. Veel gemeenten beschikken over specifieke informatie met betrekking tot de voorwaarden en het proces voor het verkrijgen van een scootmobiel. Door u goed te informeren, kunt u de beste financiële beslissing nemen die aansluit bij uw situatie.

Onderhoud en service van uw scootmobiel

Een scootmobiel verschaft u niet alleen onafhankelijkheid, maar vraagt ook om regelmatig onderhoud om optimale prestaties en veiligheid te kunnen garanderen. Het is daarom belangrijk om een passend onderhoudscontract af te sluiten voor uw scootmobiel. Dit zorgt ervoor dat uw scootmobiel, of het nu gaat om een For Motion On Four, Nipponia 2Fast, of een Nipponia Pride, altijd in topconditie is.

Belang van een onderhoudscontract voor uw scootmobiel

Met een onderhoudscontract bent u verzekerd van regelmatige controle en onderhoud door specialisten. Niet alleen worden eventuele mankementen snel ontdekt en verholpen, maar een goed onderhouden scootmobiel zoals de For Motion Forty-5 of Nipponia 4Fast behoudt ook langer zijn waarde. Ook voor speciale modellen zoals de For Motion On Four Duo en de krachtige For Motion Fast One is een onderhoudscontract onmisbaar voor uw veiligheid en comfort op de weg.

Service en onderhoud opties in de regio Emmen

In Emmen en omstreken zijn er verschillende service- en onderhoudsopties voor uw scootmobiel. Zoekt u een betrouwbare partner voor het onderhoud van uw scootmobiel? Lokale dealers en gespecialiseerde werkplaatsen bieden onderhoudscontracten die perfect aansluiten op populaire merken als For Motion en Nipponia. Ze zorgen ervoor dat uw scootmobiel, of u nu de voorkeur geeft aan snelheid, comfort of duurzaamheid, in perfecte staat blijft zodat u elke dag opnieuw zonder zorgen kunt genieten van uw mobiliteit.

FAQ – Scootmobiel aanvragen Emmen

Hoe kan ik een scootmobiel aanvragen in Emmen via de WMO?

U kunt een scootmobiel aanvragen door een zorgaanvraag in te dienen bij de gemeente Emmen. Dit valt onder de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO).

Wat is het verschil tussen een 3 wiel en een 4 wiel scootmobiel?

Een 3 wiel scootmobiel biedt meer wendbaarheid en is vaak compacter, terwijl een 4 wiel scootmobiel zorgt voor extra stabiliteit en stevigheid.

Kan ik een snelle scootmobiel aanvragen die 25km/h gaat?

Ja, er zijn modellen beschikbaar die snelheden tot 25 km/h kunnen bereiken. Echter, niet alle modellen vallen onder de WMO-regeling of PGB-financiering.

Wat is een persoonsgebonden budget (PGB)?

Een persoonsgebonden budget is een budget dat u van de overheid kunt krijgen om zelf uw zorg in te kopen, wat u meer vrijheid en keuze geeft in de aanschaf van hulpmiddelen, zoals een scootmobiel.

Hoe vraag ik een PGB aan bij de gemeente Emmen?

Een PGB vraagt u aan bij de gemeente Emmen door het indienen van een zorgaanvraag, waarbij u aangeeft voorkeur te hebben voor een PGB boven zorg in natura.

Welke hulpmiddelen biedt het Scootmobiel Centrum in Emmen aan?

Het Scootmobiel Centrum in Emmen biedt verschillende types scootmobielen, evenals diverse accessoires en hulpmiddelen, voor zowel de aankoop als voor de WMO/PGB aanvraag.

Welke vragen zijn belangrijk om te stellen bij de aanschaf van een scootmobiel?

Essentiële vragen gaan over de actieradius die u nodig heeft, het comfort, de snelheid, manoeuvreerbaarheid, de maatvoering voor gebruik binnenshuis en de mogelijkheid tot meenemen van de scootmobiel in bijvoorbeeld de auto.

Wat zijn de kosten voor verschillende modellen scootmobielen?

De kosten voor verschillende scootmobielen variëren afhankelijk van het type, merk, snelheid en extra functies. De prijs voor een basismodel begint al vanaf enkele honderden euro’s tot enkele duizenden voor luxe modellen.

Hoe zit het met financiering en subsidies voor een scootmobiel?

U kunt aanspraak maken op financiering via de WMO of een PGB voor de aanschaf van een scootmobiel. Daarnaast zijn er soms andere subsidies of vergoedingen mogelijk via zorgverzekeringen of lokale fondsen.

Waarom is een onderhoudscontract voor een scootmobiel belangrijk?

Een onderhoudscontract zorgt voor regelmatig onderhoud van uw scootmobiel, wat belangrijk is voor de levensduur, veiligheid en betrouwbaarheid van uw vervoersmiddel.

Waar in Emmen kan ik terecht voor service en onderhoud van mijn scootmobiel?

Er zijn diverse aanbieders in Emmen waar u terecht kunt voor het service en onderhoud van uw scootmobiel, zoals het Scootmobiel Centrum. Zij kunnen vaak onderhoudscontracten aanbieden voor regelmatige controle en reparaties.

5/5 - (1 stemmen)

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items -  0,00