Advies nodig? 085-4000172
   Di/Vrij van 10:00/18:00, Zat t/m 17:00

Aanpasbare scootmobiel op maat

Heb je een beperking of handicap dan wil je het liefst een aanpasbare scootmobiel op maat kopen. Zodoende kun je zelfs met een fysieke beperking, mobiliteitsbeperking, of pijnklachten toch mobiel blijven en zelfstandig alles blijven doen.

Wat er allemaal mogelijk is en aangepast kan worden op en aan een scootmobiel bespreken we in dit artikel.

Scootmobiel merken die aanpasbaar zijn

Helaas zijn er bijzonder weinig scootmobiel merken op de markt te vinden die aanpassingen verrichten om ervoor te zorgen dat iedereen, ongeacht de handicap, toch mobiel kan zijn en blijven.

Gelukkig zijn er wel 2 merken die verder gaan in de mogelijkheden een aanpasbaarheid. Wij verkopen 2 merken scootmobielen waar behoorlijk wat aanpassingen mogelijk zijn. Dit zijn de merken For Motion en Nipponia.

Het merk Nipponia beperkt zich tot het aanpassen van het gas- en remsysteem, maar het merk For Motion gaat een heel stuk verder. Daar is bijna alles mogelijk qua aanpassingen. Je leest het hieronder.


Scootmobiel met een aangepaste stoel

Bij het merk For Motion kun je kiezen voor een aangepast stoel met allerlei bijkomende opties en mogelijkheden behalve bij de City Cruiser. Dit is het enige model waarbij dit niet kan.

Comfort stoel

De comfort stoel biedt meer mogelijkheden als het gaat om aanpassen en verstellen. Zo kun je niet alleen de gehele stoel naar voren en achteren schuiven, maar ook de hellingshoek van de rugleuning traploos verstellen. Er is een hoofdsteun aanwezig welke ook in hoogte versteld kan worden, en er zijn opklapbare armleuningen. Beide armleuningen op de comfortstoel kunnen in hoogte worden versteld. Aan de onderkant van de armleuningen zit namelijk een draaiwieltje waarmee je de stoppositie instelt.

Een comfortstoel is tevens van een materiaal gemaakt dat nog duurzamer is en meer zitcomfort biedt. Zo zijn de zijwangen van de stoel bijvoorbeeld meer opgevuld welke nog beter de contouren van het lichaam volgen. Zo ervaar je optimale ondersteuning en ontspanning.

Draaibaar maken van de comfort stoel

Alleen een comfortstoel kan draaibaar gemaakt worden. Een draaibare stoel wordt ook wel een captain seat genoemd. Het voordeel van een draaistoel bij een scootmobiel is dat je makkelijker kunt instappen en uitstappen. Zo kun je dus vanaf de zijkant jezelf in de stoel laten vallen en de stoel vervolgens draaien naar de rijpositie. De stoel kan zowel linksom als rechtsom draaien.

Stoel voorzien van stoelverwarming

Regelbare stoelverwarming is ook een optie waarvoor je kunt kiezen bij een For Motion scootmobiel. Deze aanpassing wordt zeer gewaardeerd door mensen met pijnlijke spieren en gewrichten. Warmte helpt namelijk bij de bestrijding en verlichting van pijnklachten. Stoelverwarming is ook ideaal voor mensen met reuma, fibromyalgie, en aanverwante klachten, en het helpt natuurlijk bij stijfheid. Zeker na een wat langere rit kan stijfheid optreden dus het is zeker een medische ondersteuning.

De stoelverwarming is goed regelbaar waardoor je zelfs tijdens het rijden de juiste temperatuur kunt kiezen. Zo kun je optimaal genieten van je rit of deze nu kort of lang is. Stoelverwarming is echter een optie die alleen mogelijk is met een groter accupakket. Over de accupakketten vertellen we straks meer.

Basispositie van de stoel laten aanpassen

For Motion is het enige scootmobiel merk dat de stoel kosteloos aanpast op basis van de lichaamslengte van de bestuurder. Zo wordt de basispositie van de stoel dus verder naar voren verplaatst voor korte mensen of verder naar achter verplaatst voor lange mensen.

Vanuit die basispositie kan de stoel alsnog eenvoudig worden versteld naar voren of naar achter en persoonlijke voorkeur. Zoende kan iedereen perfect bij het stuur. Een goede zithouding is erg belangrijk en dat biedt ondersteuning bij het verlichten van bepaalde klachten.

Manier van gas geven laten aanpassen

De snelheid doseren doe je bij onze scootmobielen normaal door de gashendel naar je toe te draaien. Wij verkopen geen scootmobielen met zogeheten flippers omdat die onvoldoende veiligheid bieden.

De gashendel zit rechts op het stuur net als bij een scooter of brommer. Dit maakt de bediening nog intuïtiever. Met een schakelaar kies je of de scootmobiel naar voren of achter moet rijden.

Wanneer je de rechterhand niet kunt gebruiken om aan de gashendel te draaien, of wanneer je (snel) polsklachten hebt, dan kun je de scootmobiel ook laten aanpassen met een andere methode om gas te geven. Je kunt bijvoorbeeld kiezen uit duimgas of voetgas. Bij zowel Nipponia als For Motion is deze aanpassingsmogelijkheid mogelijk.

Duimgas links of rechts

Bij duimgas moet je denken aan een knop die zowel links als rechts op het stuur gemonteerd kan worden. Met de duim kun je de knop indrukken. De knop is gevoelig waardoor je alsnog heel gedoseerd gas kunt geven en de snelheid kunt regelen.

Er is ook een combinatie mogelijk waarbij je zowel de gashendel behoudt aan de rechterkant en kiezen voor een duimgas links. Zo kun je ook qua hand afwisselen. Met een schakelaar kun je dan kiezen welke knop of hendel je wilt gebruiken.

Gaspedaal in plaats van gashendel

Naast de gashendel en duimgas knop kun je ook kiezen voor een gaspedaal. Het gaspedaal kan zowel links als rechts worden gemonteerd. Net als bij een auto kun je dan met de voet het gas doseren. Deze is ter vervanging van de gashendel.

scootmobiel met rem en gaspedaal

Aangepast remsysteem op je scootmobiel

Zowel bij het merk For Motion als Nipponia kun je kiezen voor een aangepaste manier voor het remmen. Normaal gesproken hebben onze scootmobielen remgrepen aan het stuur zitten. De linker rem is bedoeld voor de achterremmen en de rechter remgreep is bedoeld voor de voorremmen.

Nu is er voor de voorrem (rechter remgreep) bijzonder weinig kracht nodig wanneer de scootmobiel is uitgerust met een hydraulisch remsysteem waarover ze nagenoeg allemaal beschikken. Echter kan het voor sommige mensen alsnog te veel krachtinspanning zijn of een motoriek probleem voor de handen, en als alternatief kunnen we dan een rempedaal als optie aanbieden.

De voetrem is vergelijkbaar met het rempedaal van een auto. De remgrepen op het stuur blijven gewoon functioneren dus de voetrem komt er dan extra bij.

Bovendien hebben nagenoeg alle scootmobielen een parkeerrem en die blijft ook behouden. De parkeerrem is meestal gekoppeld aan de linker remgreep op het stuur waarbij je de hendel eerst inknijpt en dan de pin omhoog duwt vanaf de onderkant.

Aanpassing voor een stokhouder

Voor mensen die moeilijk ter been zijn en met een stok lopen, kan er een stokhouder gemonteerd worden. De stokhouder wordt bij nagenoeg alle scootmobielen en gehandicaptenvoertuigen aan het frame gelast voor een ijzersterke montage.

De stokhouder kan zowel links als rechts, of aan allebei de kanten. Stokhouders kunnen op alle vaste scootmobielen gemonteerd worden, ongeacht het merk.

Aanpassing om een rollator mee te nemen

Een rollator drager kan alleen bij For Motion scootmobielen gemonteerd worden. Deze draagbeugel wordt aan de achterzijde van het invalidenvoertuig gemonteerd. Hiermee kun je eenvoudig een rollator meenemen.

Windscherm en overkapping

Om droog en uit de wind te zitten tijdens het rijden kun je kiezen voor een windscherm of soms zelfs een overkapping. Een windscherm is een soort voorruit die wind, regen, opvliegend stof, en zelfs insecten uit je gezicht houdt. Dit kan op iedere vaste scootmobiel worden gemonteerd.

Een overkapping biedt niet alleen een voorruit maar ook een dak zodat je ook droog kunt zitten terwijl je stil staat. Deze speciale aanpassing is niet bij ieder gehandicapten vervoermiddel mogelijk maar wel bij alle For Motion modellen.

Snelheid aanpassen van een scootmobiel

Ook de maximum snelheid laten aanpassen op een scootmobiel is mogelijk, en wederom alleen bij de For Motion scootmobielen. Zo kunnen de 3-wiel scootmobielen maximaal 25 km per uur of 32 km per uur, en de 4-wiel scootmobielen maximaal 25 km/u, 32 km/u, of zelfs bij 1 model 45 km per uur. Het 45 km/u model is de For Motion Forty-5.

Uithoudingsvermogen en rijbereik laten aanpassen

Zowel bij Nipponia scootmobielen als For Motion scootmobielen kun je het accupakket laten aanpassen om zo een groter rijbereik (actieradius) te creëren. Bij Nipponia kun je niet alleen kiezen voor een lithium accupakket in plaats van een gel accupakket, maar ook voor een rijbereik tot 100 kilometer!

Bij For Motion gaan ze nog een stapje verder. Daar kun je niet alleen upgraden naar lithium accu’s maar ook tot een rijbereik tot maximaal 300 kilometer!

Het voordeel van lithium accu’s is dat ze een langere levensduur hebben vergeleken met lood, gel, of agm accu’s. De upgrade van een standaard accupakket naar lithium verdien je vaak al in 2,5 jaar terug. Een waardevolle aanpassing dus.

Zijn er nog speciale wensen als het gaat om je nieuwe scootmobiel laten aanpassen? Neem dan gerust contact met ons op!

Aangepaste scootmobiel kopen

Bij ons kun je eenvoudig een aangepaste scootmobiel kopen en via internet bestellen. Met name de modellen van For Motion, en een aantal Nipponia modellen kunnen worden aangepast aan een beperking of handicap.

Wij bieden verschillende betaalmogelijkheden waardoor het kopen je heel makkelijk gemaakt wordt. Zo kun je kiezen uit een directe betaling met bijvoorbeeld iDeal, maar ook de mogelijkheid om in 3 termijnen te betalen of hem te leasen. Met leasen betaal je het aankoopbedrag maandelijks af en kun je al een nieuwe aangepaste scootmobiel rijden voor een paar tientjes in de maand.

Een aangepaste scootmobiel via de WMO

Ook via de WMO kun je zelf een aangepaste scootmobiel aanvragen. 50% van onze klanten krijgt de scootmobiel via de WMO vergoed. 10% daarvan heeft een aangepaste scootmobiel.

Om een WMO aanvraag bij de gemeente te doen heb je een offerte nodig, en die kun je eenvoudig op onze website ontvangen. Je kiest hiervoor de scootmobiel die aanpasbaar is, kiest de aanpassingen en opties, en klikt vervolgens op de offerte knop. Zodoende ontvang je de scootmobiel offerte direct in de mail en kun je de aanvraag bij de gemeente indienen. Van de gemeente krijg je dan te horen of ze akkoord zijn of dat er nog iets aangepast moet worden.


4.7/5 - (3 stemmen)

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items -  0,00