Advies nodig? 085-4000172
   Di/Vrij van 10:00/18:00, Zat t/m 17:00
google stars

Scootmobiel Advies & Aankooptips

Heb je wat advies nodig bij het kopen van een scootmobiel en wil je weten waarop je bij de aanschaf op moet letten? Dan hoef je niet verder te zoeken want wij helpen je bij het vinden van de juiste scootmobiel!

Wij gaan de mogelijkheden bespreken waardoor de keuze heel makkelijk gaat zijn.

Waar ga je de scootmobiel voor gebruiken en waarvoor zijn ze geschikt?

Als eerst zullen we de type scootmobielen onderverdelen in 3 categorieën en daarna lichten we ze stuk voor stuk toe.

  • opvouwbare scootmobielen (om mee te nemen)
  • vaste scootmobielen (regelmatig of dagelijks gebruik)
  • overdekte scootmobielen (warm en droog zitten)

veschillende soorten scootmobielen en hun voor en nadelen

Opvouwbare scootmobiel

De opvouwbare scootmobiel is geschikt voor binnen in huis en buiten. Met name voor in huis heb je een heel klein model nodig. Opvouwbare scootmobielen kunnen niet snel rijden en hebben geen groot rijbereik, maar in kleine ruimtes zoals thuis of heel drukke winkels zijn ze wel heel geschikt. Ook kun je opvouwbare modellen makkelijk meenemen in de auto of op reis. Zo houd je jouw mobiliteit. Je kunt bijvoorbeeld ook een nieuw stadje bezoeken en die gaan verkennen met de opvouwbare scootmobiel. Aangezien je dan vaak in een winkelomgeving bent met veel voetgangers, is een hoge snelheid niet belangrijk. De opvouwbare scootmobiel is dan de beste keuze.

Kijk bij de merken Move en Kymco voor modellen die opvouwbaar zijn.

Vaste scootmobielen

Zoek je een scootmobiel voor regelmatig of zelfs dagelijks gebruik waarbij comfort, rijbereik, en snelheid van belang kunnen zijn, dan is een vaste scootmobiel waarschijnlijk de beste keuze.

Vaste scootmobielen zijn de meest voorkomende gehandicapten- en invalidenvoertuigen die je op straat tegenkomt. Ze zijn ideaal voor boodschappen doen, doktersbezoekjes, om vrienden en familie een bezoekje te brengen, en als dagelijks vervoermiddel in te zetten.

Meestal parkeer je hem op de galerij, in je tuin, in de garage, of gewoon voor de deur van je huis of waar je moet zijn. Qua breedte zijn ze meestal tussen de 65 en 70 centimeter breed. Hierdoor kunnen ze in theorie wel door de meeste deuropeningen heen. In de schuur parkeren zou dus ook een optie kunnen zijn.

Een vaste scootmobiel heeft een zeer goede vering en een hoog comfort. Ze zijn bedoeld om lang op te kunnen zitten en grote afstanden mee af te leggen.

Onze modellen kunnen niet alleen grote afstanden afleggen, maar ook snel rijden. Met een grote actieradius moet je denken aan maximaal 300 km, afhankelijk van het accupakket, en een maximumsnelheid van 25-, 32-, en 45 kilometer per uur.

Daarnaast zijn er veel accessoires en opties waarmee je de voertuigen kunt aankleden, en kun je de voertuigen bovendien laten aanpassen aan een eventuele handicap.

Merken die de meeste mogelijkheden bieden zijn For Motion en Nipponia.

Overdekte scootmobielen

Zoek je een scootmobiel waarin je warm en droog kunt zitten, dan kan een overdekte scootmobiel de beste keuze zijn. Overdekte scootmobielen kun je kopen met 3 wielen of 4 wielen. De modellen met 3 wielen hebben normaal gesproken een scooter stuur. De modellen met 4 wielen hebben een rond autostuur.

De bediening hangt af van het merk en model. De meeste vierwielers die overdekt zijn, zijn net kleine auto’s. Hierbij beschik je over een gaspedaal en rempedaal. Bij de driewielers kan dat een stuurbediening zijn, maar ook deze voertuigen kun je laten aanpassen en uitrusten met een gaspedaal en rempedaal.

Overdekte scootmobielen worden met name door mensen gekocht die een hekel hebben aan regen of aan kou, meer luxe willen ervaren, sneller willen rijden, het extra stukje veiligheid willen die gesloten voertuigen bieden, of hem inzetten om dagelijks mee naar hun werk te kunnen. Ook zijn gesloten voertuigen soms net micro cars waarbij mensen niet het idee hebben dat het een invalidenvoertuig is. Dat kan ook een reden zijn waarvoor je voor dit model kiest. Bovendien kun je iemand meenemen op de achterbank!

Kijk bij het merk Move voor gesloten voertuigen.

Welke is beter, een 3-wiel scootmobiel of een 4-wiel scootmobiel?

Een groot discussiepunt is of een 3-wiel scootmobiel beter is of juist een 4-wiel scootmobiel. Eigenlijk is het van belang om te weten wat je precies met de scootmobiel wilt gaan doen.

3-wiel scootmobielen zijn wendbaarder omdat ze maar 1 wiel aan de voorkant hebben zitten. Daardoor is de draaicirkel ongeveer 20% kleiner ten opzichte van 4-wiel scootmobielen.

Een kleinere draaicirkel zorgt ervoor dat je minder ruimte nodig hebt om je draai te kunnen maken. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn voor in de supermarkt, galerij, of wanneer je achterom je tuin in wilt.

Driewielers zijn doordat ze maar 1 wiel aan de voorkant hebben, minder stabiel in bepaalde situaties dan de vierwielers. Wanneer je met 20 tot 25 kilometer per uur een bocht zou willen nemen, dan kan het gebeuren dat je met een wiel van de grond komt. Je zult dus echt rustiger door bochten moeten rijden en dus rekening houden met het kunnen van het voertuig.

Ook een stoeprand oprijden moet je altijd recht doen. Zo naderen beide achterwielen namelijk tegelijkertijd de stoeprand waardoor je niet gaat wankelen.

Bij de 4-wiel scootmobielen is het eigenlijk precies tegenovergesteld. De nadelen bij de 3-wieler zijn de voordelen bij de 4-wieler.

Wil je echt met je scootmobiel de supermarkt in en kom je weinig stoepranden tegen onderweg, overweeg dan de For Motion Fast One of de Nipponia 2Fast. Wil je echter alles kunnen, het extra stukje veiligheid waarderen, maar het ook prima vinden om af en toe lopend de supermarkt binnen te moeten omdat de paden in de winkel eigenlijk net wat te smal zijn, in vergelijking tot voor jouw wendbaarheid, dan zijn vierwielers zoals de For Motion On Four, Nipponia 4Fast, For Motion City Cruiser en For Motion Forty-5 weer meer geschikt.

Zoek je een scootmobiel voor 2 personen?

Wanneer je een scootmobiel zoekt voor 2 personen, dan is er tegenwoordig toch nog aardig wat keuze. Hieronder zetten we een paar modellen op een rij waarbij je met 2 personen op pad kunt.

  • For Motion On Four DUO – volwaardige 2 persoons scootmobiel (vast model)
  • For Motion Forty-5 – 45 km/u model waarbij je zitplek voor passagier kunt uitklappen
  • Nipponia Pride – scooter model met zadel en 3 wielen
  • Move E3 – overdekte 3-wieler met een achterbank
  • Move E4 – overdekte 3-wieler met een achterbank
  • Move Vigorous 8 – overdekte 4-wieler met een achterbank
  • Move Vigorous 1500 Innercity II – overdekte 3-wieler met achterbank

Welk rijbereik moet je kiezen bij een nieuwe scootmobiel?

Ga je een nieuwe scootmobiel kopen, dan is de accukeuze iets waar je mee te maken krijgt en op moet letten. Vaak krijg je standaard een gel- of loodzuur accu welke gemiddeld een bereik van 40 kilometer haalt. Voor sommige mensen is deze actieradius voldoende, maar het is goed om te weten dat gel, agm, en loodzuur accu’s een kortere levensduur hebben dan lithium accu’s.

Waar je ook op moet letten bij de aanschaf van een scootmobiel is dat het rijbereik altijd theoretisch is. Je moet namelijk rekening houden dat je dit bereik haalt onder gunstige omstandigheden. Dat betekent geen tegenwind, geen zachte banden, een bestuurder van 75 kilo, geen hellingen onderweg, en noem maar op. Wanneer je bijvoorbeeld heen 20 kilometer zou moeten rijden, maar ook terug 20 kilometer, dan kunnen we je deze configuratie (40 km bereik) meteen afraden. In praktijk moet je daarnaast namelijk ook rekening houden met de slijtage van de accu. De komende jaren zal het bereik namelijk iets afnemen. Je wilt liever een veiligheidsmarge incalculeren zodat je niet onderweg stil komt te staan met een lege accu.

Vooral de vaste scootmobielen van For Motion en Nipponia bieden je de mogelijkheid om de gel- of loodzuur accu te upgraden naar lithium. Een lithium accu is de beste keuze voor een scootmobiel. Ze gaan namelijk een stuk langer mee, bieden met dezelfde capaciteit een groter rijbereik (meer kilometers) en kunnen sneller opgeladen worden. De lithium accu heb je vaak in 3 jaar alweer terugverdiend. Wij adviseren je daarom altijd om voor lithium te kiezen.

Kies je voor een For Motion scootmobiel, dan kun je bij de meeste modellen kiezen uit 50 km, 100 km, 150 km, 200 km en 300 km lithium accu pakketten. Dit geldt voor de On Four, On Four DUO en Fast One. De Forty-5 (45 km model) heeft een limiet tot 150 km en de City Cruiser een limiet tot 50 km.

Kies je voor een Nipponia scootmobiel, dan kun je bij de meeste modellen kiezen uit 50 km, 100 km lithium accu pakketten. Zo kun je dus ook kiezen voor de 2Fast, 4Fast en de Pride (scooter scootmobiel).

Scootmobiel kiezen aan de hand van je lichaamslengte

Een van de belangrijkste zaken waar je rekening mee moet houden is dat je wel goed en lekker zit op je nieuwe scootmobiel. Een te kleine scootmobiel voor te grote mensen is een slecht idee, en andersom natuurlijk ook. De pasvorm is eigenlijk net zo belangrijk als de maat van kleding. Ook hier wil je dus een scootmobiel kopen die goed bij je lichaam past.

Als je niet in de mogelijkheid bent om een goede inschatting te maken of een proefrit te maken, dan kun je altijd het beste een For Motion scootmobiel kopen. Dit is het enige merk dat namelijk altijd ervoor zorgt dat de stoel op de juiste afstand van het stuur staat. Ze vragen namelijk bij de bestelling wat jouw lichaamslengte is. De stoel kan tevens alsnog naar voren en achteren versteld worden zodat het instappen en uitstappen makkelijk gaat. De stoel-positie-aanpassing kost je niets! Dit maatwerk is een gratis service vanuit For Motion!

Welke scootmobiel kopen met een handicap?

Een handicap is vervelend en dat betekent tegelijkertijd dat je mogelijk niet de scootmobiel kunt besturen zoals andere mensen dat kunnen. De meeste problemen waar mensen tegenaan lopen zijn:

  • instappen en afstappen
  • remmen
  • gasgeven

Het goede nieuws is dat je bij ons een scootmobiel kunt kopen waarbij je dat kunt laten aanpassen.

Opstappen en afstappen makkelijker maken

Wil je makkelijk kunnen afstappen en opstappen op een scootmobiel dan heb je om te beginnen een parkeerrem nodig waarbij de scootmobiel niet naar voor- of achter rolt, en een stoel die je kunt aanpassen. Kies je bijvoorbeeld voor een draaibare stoel zoals de comfortstoel met draai-optie, dan kun je eenvoudig vanaf de zijkant instappen en uitstappen.

Normaal gesproken hebben alle stoelen armleuningen die opklapbaar zijn. Sommige stoelen zoals de comfortstoel bieden je tevens de mogelijkheid om de hoogte van de armleuning in te stellen voor een optimaal comfort.

Momenteel is For Motion het enige merk dat bij bijna alle modellen al deze opties biedt. Nipponia biedt en IVA scootmobielen beschikken wel over de parkeerrem maar niet over de draaibare stoel optie.

Aangepaste remmen

Zowel bij de merken For Motion als Nipponia kun je voor een aangepast remsysteem kiezen. Voor de mensen die niet over voldoende kracht in de handen beschikken, maar wel in een van de voeten, kan er een rempedaal worden gemonteerd. Deze kan zowel links als rechts.

Aangepast gas geven

Bij Move, For Motion en Nipponia kun je kiezen voor een aangepaste manier voor het doseren van je snelheid. De gashendel op het stuur waar je normaal gesproken met je rechterhand aan draait (naar je toe) kan worden vervangen door een duimgas of voetgas.

De duimgas is een knop die zowel links als rechts gemonteerd kan worden op het stuur. Terwijl je het stuur op de normale manier vasthoudt, dus aan de handvatten, kun je met de duim heel nauwkeurig de snelheid regelen.

Met voetgas moet je denken aan een gaspedaal die je met een van de voeten kunt bedienen. Ook het gaspedaal kan zowel links als rechts worden gemonteerd.

In feite kun je scootmobielen ook uitrusten met een gaspedaal en rempedaal. De bediening wordt dan vergelijkbaar met die van een auto (waarbij je niet hoeft te schakelen).

Ook de beschikbare accessoires kunnen je een andere keuze laten maken

Bij het kiezen van een scootmobiel kan het ook belangrijk zijn om te weten of het merk en/of type wel de accessoires biedt die jij erop wilt hebben en nodig hebt. Zo kan het bijvoorbeeld heel belangrijk voor jou zijn dat er een mandje aan de voorkant gemonteerd kan worden. Niet bij alle merken kan dat namelijk.

Ook kan de optie stoelverwarming voor jou belangrijk zijn. Stoelverwarming is namelijk een medisch hulpmiddel dat kan helpen bij pijnverlichting. Pijnlijke spieren en gewrichten kunnen namelijk veel baat hebben bij warmte. Daarnaast is het tijdens koude en natte dagen een ware luxe. Momenteel heeft het merk For Motion dit als enige op de meeste modellen als optie.

Sommige merken bieden meer opties en accessoires dan andere merken. Daarom is het goed om verschillende merken uit de 3-wiel categorie of 4-wiel categorie met elkaar te vergelijken.

Accessoires die bij nagenoeg alle modellen mogelijk zijn, zijn een windscherm, usb aansluiting, telefoonhouder, scooterhoes, soms stokhouder en rollator drager, en meestal een koffer aan de achterkant. Maar er is nog veel meer en dat vind je terug in de optielijst bij het betreffende model.

Welke snelheid wil je rijden met je scootmobiel?

Om goed advies te kunnen geven welke scootmobiel je moet kopen, is het belangrijk om te weten hoe belangrijk de topsnelheid voor je is.

Hoe sneller de scootmobiel kan rijden, hoe sneller je op je locatie bent en hoe minder lang je in de scootmobiel hoeft te zitten.

Met een scootmobiel die 25 kilometer per uur kan rijden, kun je in 1 uur tijd 25 kilometer afleggen. In een scootmobiel die 32 km/u kan, kun je 32 kilometer afleggen in een uur. De snelste vaste scootmobiel kan 45 km per uur halen en dat is de For Motion Forty-5.

Voor het woon-werkverkeer vinden mensen het erg prettig om een snellere scootmobiel te hebben omdat ze vaak een lange dag te gaan hebben. Dan kan dat tijdverschil zeer wenselijk zijn. Maar ook als het regent zit je liever niet te lang in een open scootmobiel, al is er ook regenkleding.

Gesloten scootmobielen kunnen tot 45 kilometer per uur rijden. Daarin zit je tegelijkertijd warm en droog en beschik je over zeer veel luxe.

Hoe kun je een scootmobiel online kopen

Het online kopen van een scootmobiel is heel eenvoudig. Via deze webshop kun je namelijk een model kiezen dat het beste bij je past en hem online betalen. Qua betalen zijn er veel verschillende mogelijkheden. Je kunt hem vooruit betalen, een aanbetaling doen, in 3 termijnen betalen, of leasen. Daarnaast kun je ook voor thuisbezorgen kiezen!

In 3 termijnen met IN3

Tot een bedrag van 5000,- euro kun je kiezen voor de IN3 betaalmethode. Heb je het hele aankoopbedrag nog niet op de bank staan, maar is er vooruitzicht op geld, dan kun je de IN3 betaalmethode overwegen. Ook voor de mensen die liever in 3 termijnen betalen kan dit een gepaste oplossing zijn. Let op: deze betaalservice is alleen in Nederland mogelijk.

Bij IN3 betaal je tijdens de bestelling het eerste deel. Het tweede en derde deel betaal je binnen 30- en 60 dagen. Zo heb je behoorlijk wat betaalruimte wat je niets extra kost.

IN3 is op dit moment voor België nog niet mogelijk helaas.

Is een scootmobiel leasen interessant voor je?

Wanneer moet je een scootmobiel leasen en waar moet je rekening mee houden?

Het leasen van een scootmobiel is iets anders dan een auto leasen. Bij de auto zitten bepaalde kosten zoals het onderhoud, de wegenbelasting en de verzekering vaak bij de prijs inbegrepen. Wanneer de leaseperiode afloopt moet de auto weer terug.

Ga je een scootmobiel leasen, dan koop je hem op afbetaling. Je least dus het aankoopbedrag en lost die maandelijks af. Hierin zit geen verzekering of onderhoud inbegrepen. Onderhoud kun je echter wel in de vorm van een pakket in de lease onderbrengen, net als alle aanpassingen en accessoires als je wilt.

Mensen die voor leasen kiezen kunnen beschikken niet over spaargeld of willen dat er niet voor gebruiken. Ze lossen liever maandelijks een vast bedrag af.

Bij leasen ben je heel flexibel. Je kunt namelijk tussentijds meer boetevrij aflossen waardoor de looptijd verkort. Qua looptijd kun je kiezen uit 12, 24, 36, 48, of 60 maanden. Hoe langer de looptijd, hoe meer rente je betaalt maar tevens hoe lager het maandbedrag wordt. Een scootmobiel leasen kan al vanaf ongeveer 30 euro per maand.

Let op: deze betaalservice is alleen in Nederland mogelijk.

de top3 beste scootmobielen van scootmobielcentrum

Waarom kiezen voor een onderhoudspakket?

Bij iedere scootmobiel kun je kiezen voor een onderhoudspakket. Deze staat tussen de opties. Een onderhoudspakket bestaat uit meerdere onderhoudsbeurten. Daarbij kun je ook kiezen of de transportkosten inbegrepen zijn waarbij de scootmobiel dan thuis wordt opgehaald en ook weer wordt teruggebracht, en eventueel een accuwissel.

Met een onderhoudspakket koop je de service vooraf in, en dat levert je veel gemak en voordeel op, waaronder een financieel voordeel.

Met een onderhoudspakket ben je sneller aan de beurt, krijg je achteraf geen onverwachte kosten, en krijgt je scootmobiel altijd op tijd zijn onderhoudsbeurt.

Onderhoudsbeurten zijn tevens nodig om de garantie van 2 jaar niet op het spel te zetten. Fabrikanten hebben allemaal dezelfde onderhoudsintervallen die ze voorschrijven. Houd jij je daaraan, dan blijft de fabrieksgarantie van kracht.

Concreet willen de intervallen zeggen dat je de eerste beurt binnen een jaar uitvoert tenzij je bij de 1000-1500 kilometer bent aangekomen.

De vervolg beurten moeten wederom binnen een jaar worden uitgevoerd mits je maximaal 4000 kilometer verder bent.

Onderhoud is ook voor het behoud van je voertuig. Hierdoor blijft hij veilig, betrouwbaar en worden onverwachte kosten tot een minimum beperkt. Wanneer tijdig zaken kunnen worden afgesteld en gesmeerd kun je een hoop narigheid voorkomen. Het advies is dus altijd op tijd de onderhoudsbeurt te laten uitvoeren.

scootmobiel advies en tip voor de aanschaf van een nieuwe scootmobielen

Hoe vraag je een WMO voor een scootmobiel aan?

Wil je een scootmobiel via de gemeente dan kun je een WMO subsidie aanvragen. De gemeente gaat nadat je de aanvraag hebt ingediend naar je persoonlijke situatie kijken en beoordeeld of je in aanmerking komt voor een WMO of eventueel PGB.

Bij de online aanvraag kun je documenten meesturen waarin je jouw aanvraag toe kunt lichten. Hier kun je een scootmobiel offerte aan toevoegen en onderbouwen waarom de gekozen scootmobiel voor jou perfect zou zijn.

De scootmobiel offerte kun je eenvoudig via onze site opvragen. Hiervoor kies je als eerst de scootmobiel die je het meest aanspreekt en het beste bij je past. Vervolgens kies je de opties, accessoires en aanpassingen die nodig zijn om mobiel te zijn met een minimale beperking. Vergeet niet een onderhoudspakket te kiezen omdat dit de gemeente een stukje zekerheid van hun investering teruggeeft. Daarna klik je op de knop OFFERTE en ontvang je direct in de mail de offerte op maat. Zo simpel is het!

Keuzehulp

5/5 - (18 stemmen)

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items -  0,00
Ga naar de inhoud