Advies nodig? 085-4000172
   Di/Vrij van 10:00/18:00, Zat t/m 17:00

Wat is een gehandicaptenvoertuig? Alles wat je moet weten

Een gehandicaptenvoertuig, ook bekend als een invalidenvoertuigen, is een voertuig dat speciaal is ontworpen en vervaardigd voor het vervoer van mensen met een lichamelijke beperking. Deze voertuigen zijn ontworpen om de mobiliteit en onafhankelijkheid van mensen met een handicap te bevorderen, hen in staat te stellen zelfstandig te reizen zonder afhankelijk te zijn van anderen voor transport.

Soorten gehandicaptenvoertuigen

Er zijn verschillende soorten gehandicaptenvoertuigen, variërend van elektrische scootmobielen tot gesloten gehandicaptenvoertuigen. Hieronder worden enkele van deze types in detail besproken:

Scootmobiel

Een scootmobiel is een van de meest voorkomende soorten gehandicaptenvoertuigen. Het is een voertuig met een motor die bestemd is voor mensen met een lichamelijke beperking. Deze voertuigen hebben meestal drie of vier wielen en zijn ontworpen voor één persoon. Ze zijn meestal uitgerust met een zitplaats en een stuur voor gemakkelijke bediening.

Elektrische Rolstoel

Een elektrische rolstoel is een ander type gehandicaptenvoertuig. Het is vergelijkbaar met een scootmobiel, maar het wordt bediend met behulp van een joystick of andere bedieningselementen in plaats van een stuur. Elektrische rolstoelen zijn ideaal voor mensen met ernstige fysieke beperkingen die problemen hebben met het gebruik van een handmatige rolstoel.

Gesloten Gehandicaptenvoertuig

Gesloten gehandicaptenvoertuigen zijn kleine auto’s die speciaal zijn ontworpen voor mensen met een handicap. Ze hebben een gesloten carrosserie om de inzittenden te beschermen tegen weersomstandigheden en hebben meestal plaats voor één of twee personen.

Brommobiel

Brommobielen zijn een kleine voertuigen die lijkt op een auto, maar technisch gezien is het geen gehandicaptenvoertuig. Het wordt echter vaak gebruikt door mensen met een handicap vanwege de compacte grootte en het gemak van manoeuvreren. Voor het besturen van een brommobiel is een rijbewijs nodig (AM bromfiets rijbewijs) vereist en moeten op rijbaan rijden buiten en binnen de bebouwde kom.

Kopen of leasen van een Gehandicaptenvoertuig

Afhankelijk van uw behoeften en budget, kunt u ervoor kiezen om een gehandicaptenvoertuig te kopen of te leasen. Beide opties hebben hun eigen voordelen.

Gehandicaptenvoertuig kopen

Het kopen van een gehandicaptenvoertuig kan een goede optie zijn als u van plan bent het voertuig op lange termijn te gebruiken. Wanneer u een gehandicaptenvoertuig koopt, wordt u de eigenaar van het voertuig en kunt u het zo nodig aanpassen aan uw specifieke behoeften. U hebt ook de vrijheid om het voertuig op elk moment te verkopen.

Gehandicaptenvoertuig kopen

Gehandicaptenvoertuig leasen

Het leasen van een gehandicaptenvoertuig is een andere optie die u kunt overwegen. Bij het leasen van een gehandicaptenvoertuig betaalt u een maandelijks bedrag voor het gebruik van het voertuig, maar wordt u niet de eigenaar van het voertuig. Leasing kan een goede optie zijn als u het voertuig slechts voor een bepaalde periode nodig hebt of als u de nieuwste modellen wilt gebruiken zonder de volledige kosten van de aankoop te dragen.

WMO en PGB voor Gehandicaptenvoertuigen

In Nederland kunnen mensen met een handicap financiële ondersteuning krijgen van de overheid om een gehandicaptenvoertuig te kopen of te leasen. Deze ondersteuning wordt verstrekt door de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) en het Persoonsgebonden Budget (PGB).

Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO)

De Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) is een Nederlandse wet die bedoeld is om mensen met een handicap of ouderen te ondersteunen bij het leiden van een zelfstandig leven. Onder de WMO kunnen mensen met een handicap financiële ondersteuning krijgen om een gehandicaptenvoertuig te kopen of te leasen. De gemeente waarin u woont is verantwoordelijk voor het verstrekken van deze ondersteuning daar kan je aanvraag indienen.

Persoonsgebonden Budget (PGB)

Een andere vorm van financiële steun die beschikbaar is voor mensen met een handicap in Nederland is het Persoonsgebonden Budget (PGB). Dit is een budget dat door de overheid wordt verstrekt aan mensen met een handicap om hen in staat te stellen de zorg en ondersteuning te kopen die ze nodig hebben, waaronder een gehandicaptenvoertuig.

Wetgeving voor Gehandicaptenvoertuigen

In Nederland zijn er specifieke regels en voorschriften voor het gebruik van gehandicaptenvoertuigen. Deze omvatten onder andere de snelheidslimieten, verkeersregels en verzekeringseisen.

Snelheidslimieten

Gehandicaptenvoertuigen die sneller kunnen rijden dan 10 km/u, mogen op de weg rijden, maar niet op autosnelwegen en autowegen. Op de stoep is de maximumsnelheid 6 km/u.

Verkeersregels

Net als andere voertuigen op de weg, moeten bestuurders van gehandicaptenvoertuigen zich aan de verkeersregels houden (wettelijke eisen). Ze moeten bijvoorbeeld de juiste richting aangeven bij het afslaan en stoppen bij verkeerslichten.

Verzekeringsvereisten

Net als andere motorvoertuigen, moeten gehandicaptenvoertuigen verzekerd zijn. De verzekeringsplicht geldt zowel voor scootmobielen als voor gesloten gehandicaptenvoertuigen.

Gehandicaptenvoertuig 45 km

Er zijn gehandicaptenvoertuigen die een maximumsnelheid van 45 km/u kunnen bereiken. Deze voertuigen zijn ideaal voor mensen die grotere afstanden moeten afleggen of die in gebieden wonen waar de verkeerssnelheid hoger is. Ze moeten echter altijd de snelheidslimieten respecteren die op de wegen waarop ze rijden gelden.

Gehandicaptenvoertuig voor 3 personen

Sommige modellen van gehandicaptenvoertuigen zijn ontworpen om meer dan één persoon te vervoeren. Dit kan handig zijn voor mensen met een handicap die vaak met anderen reizen, zoals familieleden of verzorgers. Deze voertuigen hebben extra zitplaatsen en zijn groter dan standaard gehandicaptenvoertuigen.

Gehandicaptenvoertuigen

Gehandicaptenvoertuigen

Een gehandicaptenvoertuig kan een uitkomst bieden voor mensen met een lichamelijke beperking, waardoor ze hun mobiliteit en onafhankelijkheid kunnen behouden. Of u nu kiest voor het kopen of leasen van een gehandicaptenvoertuig, het is belangrijk om alle opties te overwegen en advies in te winnen om de beste keuze voor uw specifieke behoeften te maken. Bij Scootmobiel Centrum Nederland en Belgie helpen we u graag bij het vinden van het perfecte gehandicaptenvoertuig voor uw behoeften en budget. Neem vandaag nog contact met ons op voor meer informatie.

5/5 - (1 stemmen)

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items -  0,00