Advies nodig? 085-4000172
   Di/Vrij van 10:00/18:00, Zat t/m 17:00

Kun je een boete krijgen met een scootmobiel?

De scootmobiel en verkeersregels

Het is een belangrijke vraag voor veel scootmobiel gebruikers: kun je een scootmobiel boete krijgen? Net als voor andere voertuigen, zijn er specifieke regels en voorschriften die scootmobiel gebruikers moeten volgen. In dit artikel wordt uitgebreid ingegaan op deze vraag en worden de relevante verkeersregels, boetes en tips om boetes te voorkomen, uitgebreid besproken.

Categorieën scootmobielen

Er zijn drie categorieën scootmobielen, elk met hun eigen specifieke verkeersregels:

 1. Categorie A: Deze scootmobielen hebben een maximale snelheid van 6 km/u en mogen zowel op de stoep, het fietspad als de rijbaan rijden.
 2. Categorie B: Deze scootmobielen kunnen snelheden tot 15 km/u bereiken en mogen op zowel de stoep (zolang de snelheid niet boven 6 km/u uitkomt), het fietspad en de rijbaan rijden.
 3. Categorie C: Deze scootmobielen kunnen snelheden tot 25 km/u bereiken. Net als categorie B, mogen deze scootmobielen op de stoep (zolang ze niet sneller rijden dan 6 km/u), het fietspad en de rijbaan rijden.

Verkeersregels voor scootmobielen

Scootmobiel gebruikers moeten zich, net als andere weggebruikers, aan bepaalde verkeersregels houden. Enkele van deze belangrijke regels zijn:

 • Het volgen van verkeersborden en verkeerslichten.
 • Het gebruik van verlichting en reflectoren in het donker of bij slecht zicht.
 • Het dragen van een veiligheidsgordel als deze aanwezig is.
 • Het houden van voldoende afstand tot andere weggebruikers.

Het niet naleven van deze regels kan leiden tot een scootmobiel bekeuring.

Boetes en bekeuringen voor scootmobielen

Ja, het is mogelijk om met een scootmobiel een bekeuring te krijgen. Als een scootmobiel bestuurder de verkeersregels overtreedt, kunnen zij net als andere weggebruikers een boete krijgen. Voorbeelden hiervan zijn:

 • Het rijden op een niet-toegestane locatie (bijvoorbeeld een scootmobiel van categorie C op een plaats waar alleen categorie A is toegestaan)
 • Het niet volgen van verkeersborden en -lichten.
 • Het rijden zonder verlichting in het donker of bij slecht zicht.
 • Het niet dragen van een veiligheidsgordel (indien aanwezig).

Mobiele telefoon tijdens het rijden

Het vasthouden van een mobiele telefoon of een ander mobiel elektronisch apparaat tijdens het besturen van een scootmobiel is verboden en kan leiden tot een boete. Het is belangrijk om beide handen aan het stuur te houden en je volledige aandacht op de weg te houden. Als je een telefoongesprek moet voeren of een apparaat moet bedienen, stop dan veilig en zet je scootmobiel aan de kant.

Kosten van boetes in 2023

De kosten van boetes kunnen variëren, afhankelijk van de overtreding. Hoewel de exacte bedragen voor 2023 niet bekend zijn, kunnen we op basis van de tarieven van voorgaande jaren wel een indicatie geven van de mogelijke kosten. Let op, deze bedragen kunnen veranderen door inflatie of andere factoren. Voorbeelden van boetes en de bijbehorende kosten zijn:

 • Het rijden met een te hoge snelheid: De kosten voor deze boete zijn afhankelijk van de overschrijding van de maximumsnelheid en kunnen variëren van enkele tientallen tot honderden euro’s.
 • Door rood licht rijden: In voorgaande jaren bedroeg de boete voor het negeren van een rood verkeerslicht circa €240.
 • Het vasthouden van een telefoon of ander mobiel elektronisch apparaat tijdens het rijden: In voorgaande jaren bedroeg de boete hiervoor circa €240.
 • Rijden op een verboden locatie: Afhankelijk van de specifieke situatie en locatie kunnen de kosten van deze boete variëren.
 • Geen verlichting voeren: In voorgaande jaren bedroeg de boete voor het rijden zonder verlichting in het donker of bij slecht zicht circa €95.

Voor de meest recente informatie over boetes en bekeuringen kun je terecht op de website van het CJIB (Centraal Justitieel Incassobureau) of een andere betrouwbare bron.

Tips om boetes te voorkomen

Om boetes te voorkomen, is het belangrijk om de verkeersregels te kennen en je hieraan te houden. Enkele tips om boetes met een scootmobiel te voorkomen zijn:

 • Ken de categorie van je scootmobiel: Weet welke categorie scootmobiel je bestuurt en houd je aan de bijbehorende regels, zoals de toegestane snelheid en waar je mag rijden.
 • Volg de verkeersborden en -lichten: Zorg dat je bekend bent met de betekenis van verkeersborden en -lichten en volg deze op.
 • Gebruik verlichting en reflectoren: Zorg dat je scootmobiel is uitgerust met de juiste verlichting en reflectoren, en gebruik deze in het donker en bij slecht zicht.
 • Draag een veiligheidsgordel: Als je scootmobiel is voorzien van een veiligheidsgordel, zorg dan dat je deze draagt tijdens het rijden.
 • Houd afstand: Zorg voor voldoende afstand tot andere weggebruikers om ongelukken en gevaarlijke situaties te voorkomen.

Scootmobiel bekeuring,

Het antwoord op de vraag “Kun je een scootmobiel bekeuring krijgen?” is dus ja. Net als bij andere voertuigen, moeten bestuurders van scootmobielen zich houden aan de verkeersregels. Door je bewust te zijn van de regels, je scootmobiel goed te onderhouden en defensief te rijden, kun je het risico op boetes en boetes aanzienlijk verminderen.

Referentie

5/5 - (7 stemmen)

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items -  0,00