Advies nodig? 085-4000172
   Di/Vrij van 10:00/18:00, Zat t/m 17:00

Tips voor het aanvragen van een scootmobiel bij de gemeente

Ben je toe aan een scootmobiel, dan kun je de stap zetten om er een aan te vragen bij de gemeente. Hiervoor zijn namelijk de WMO en PGB. Echter willen veel mensen zelf een scootmobiel kunnen kiezen in plaats van dat er voor hen gekozen wordt die vaak niet voldoet. Wij geven je in dit artikel tips voor het aanvragen van een scootmobiel. Zodoende heb je zelf ook nog inspraak en kun je bepalen welke het wordt!

Wat is een scootmobiel?

Een scootmobiel is een verzamelnaam voor een gehandicaptenvoertuig of invalidenvoertuig. Scootmobielen kunnen 3 wielen hebben, maar ook 4 of 5 wielen. De regel is dat een scootmobiel niet breder mag zijn dan 1.10 meter. Er is geen maximum lengte of gewicht. Door het ruime begrip kan een scootmobiel dus op een scooter lijken, zelfs op een auto, en alles ertussenin.

Voor een scootmobiel heb je geen rijbewijs nodig of helm. Rijdt de scootmobiel sneller dan 10 kilometer per uur, dan is de minimumleeftijd 16 jaar. Een scootmobiel mag maximaal 45 kilometer per uur gaan.

Met een scootmobiel mag je op de stoep rijden, op de stoep parkeren, op het fietspad rijden, en zelfs op de rijbaan komen waar maximaal 50 kilometer per uur wordt gereden. Behoorlijk wat vrijheid dus. Overigens mag je ook winkels betreden met een scootmobiel, zolang het maar fatsoenlijk past. De Albert Heijn binnenrijden met een scootmobiel in auto formaat wordt niet echt gewaardeerd. Daarvoor kun je beter een vaste of wellicht opvouwbare scootmobiel gebruiken.

Waarom een scootmobiel?

Het doel van een scootmobiel is om je weer mobiel te maken zodat je onafhankelijk je dagelijkse dingen kunt doen. Heb je gezondheidsklachten, een slechte conditie, kun je niet lopen, of heb je veel pijn bij het bewegen, dan is een scootmobiel ideaal. Met een aangepast vervoermiddel kun je zodoende weer zelfstandig boodschappen doen, naar de dokter gaan, het park in om de eendjes te voeren, en niet te vergeten ook je vrienden en familie bezoeken. Het geeft je al je vrijheid weer terug die de beperking of handicap van je heeft afgenomen.

Welke scootmobiel heb je nodig?

Welke scootmobiel het beste bij je past hangt af van de beperkingen of handicap die je hebt. Heb je rugklachten, dan kies je niet snel voor een opvouwbare scootmobiel of een scooter scootmobiel, maar juist voor een vaste scootmobiel met een comfortabele stoel die veel ondersteuning biedt. En heb je een beperkte mobiliteit of flexibiliteit dan is een draaibare comfortstoel of een aangepaste manier van gas geven en/of remmen meer een noodzakelijk iets, en dat kan niet bij alle scootmobielen.

Welke scootmobiel heb je nodig

Daarnaast hangt het er ook vanaf wat je met een scootmobiel wilt gaan doen. Is het puur om een boodschap te doen bij de supermarkt aan het einde van de straat, of wil je jouw kleinkinderen van school halen die 30 kilometer verderop wonen? Het kan ook zijn dat je naar een vereniging of club gaat 1x per week en met een scootmobiel niet de hulp van vrienden of familie in moet roepen om daar te komen en ook weer opgehaald moet worden. In het laatste geval wil je dan een scootmobiel met een groot actieradius (rijbereik) om degelijke afstanden te kunnen overbruggen.

Hoe onderbouw je jouw behoefte richting de gemeente?

Om te voorkomen dat je zomaar een scootmobiel in je maag gesplitst krijgt die niet voldoet en niet past bij wat je daadwerkelijk wilt of nodig hebt, is het handig om zelf een scootmobiel uit te kiezen.

Om een scootmobiel naar keuze te krijgen van de gemeente kun je een offerte meenemen of uploaden bij je WMO/PGB aanvraag. De offerte kun je eenvoudig bij ons downloaden op de website. Daarvoor kies je eerst de juiste scootmobiel, kleed hem aan met de opties en aanpassingen die je nodig hebt, en klikt daarna op de offerte knop.

Om ervoor te zorgen dat je hetgeen krijgt dat je nodig hebt en hebben wilt, moet je het verhaal onderbouwen richting de gemeente.

Wil je een accupakket waarmee je 100 kilometer kunt rijden, dan moet je daarvoor ook een reden kunnen opgeven. Zou je de scootmobiel alleen nodig hebben om boodschappen te doen en zit er een supermarkt op 3 kilometer afstand, dan is de kans een stuk minder groot dat je het 100 km accupakket ook krijgt. Zeg je dat je graag je broer, zus, oma, opa, of kleinkinderen graag regelmatig bezoekt die op 40 kilometer afstand wonen, dan is het logisch dat je een groot accupakket nodig hebt. Heen en weer is dit namelijk 80 kilometer, en je moet altijd wat reserve overhouden. Kun je dit dus onderbouwen dan is de kans groot dat het wel lukt!

onderbouw je scootmobiel aanvraag naar jouw behoefte

Hetzelfde geldt voor een heleboel andere aanpassingen en opties. Denk bijvoorbeeld aan het onderhoud. Wil je zelf je scootmobiel ergens naartoe moeten brengen en er dan een hele dag op zitten wachten, voordat je er weer mee naar huis kunt, of laat je liever aan huis je scootmobiel ophalen en weer thuisbezorgen zodat je de deur niet uit hoeft?

Rijd je niet alleen met mooi weer maar ook wanneer het waait of regent, dan kan een windscherm heel prettig zijn. Je blijft namelijk een stuk droger, en ervaart minder (koude) wind met een windscherm. Geef hierbij aan dat je ook wanneer het regent de scootmobiel zal gebruiken omdat je ook eens de dokter moet bezoeken, of boodschappen moet doen, ongeacht het weer.

En heb je polsklachten waardoor je moeite ervaart om lang 2 handen aan het stuur te houden, dan is een gaspedaal en wellicht ook een rempedaal erg prettig om te hebben. Zo kun je afwisselen met de hand aan het stuur en hem bijvoorbeeld met 1 hand vasthouden.

Ook een snelle scootmobiel die bijvoorbeeld 32- of zelfs 45 kilometer per uur gaat is te verantwoorden. Moet je bijvoorbeeld lange (rechte) stukken rijden, dan rijd je vaker tussen de auto’s en met een snelle scootmobiel wordt je niet alleen minder vaak ingehaald, maar is het snelheidsverschil tussen andere weggebruikers ook een stuk kleiner. Dit maakt jouw rit een stuk veiliger. Bovendien kun je een grotere afstand in een kortere tijd afleggen wanneer je sneller rijdt. Zo ben je in sommige situaties bijvoorbeeld nog voor het donker thuis en wordt je minder nat wanneer het regent omdat je minder lang buiten bent. Ook het minder lang buiten zijn is voor sommige mensen vanwege gezondheidsklachten beter.

Zoals je ziet kun je bijna alles wel onderbouwen, en zodoende ook krijgen wat je verdient. De vrijheid die je met een scootmobiel ervaart en de mogelijkheden die je er weer bij krijgt zijn onbeschrijfelijk.

Hulp bij het kiezen van een scootmobiel

Op onze pagina scootmobiel kopen kun je snel en eenvoudig het juiste model vinden. We hebben namelijk zoekfilters die het kiezen heel makkelijk maken.

Mocht je toch nog hulp nodig hebben, neem dan gerust contact met ons op.


5/5 - (1 stemmen)

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items -  0,00