Advies nodig? 085-4000172
   Di/Vrij van 10:00/18:00, Zat t/m 17:00

Review For Motion On Four – Getest vanuit eigen ervaring

De For Motion On Four scootmobiel is een veelbesproken scootmobiel. Dat is reden genoeg om een review van de For Motion On Four te maken.

Wij hebben deze 4-wiel scootmobiel uitvoerig getest en gekeken of de lovende verhalen allemaal waar zijn. Hieronder lees je de test en beoordeling terug van de On Four scootmobiel.

Het zitcomfort van de vierwieler

Iets waar je met veel scootmobielen tegenaan loopt is dat er geen enkel model te vinden is dat zowel voor korte als lange mensen tegelijkertijd geschikt is. De positie van de stoel is namelijk een beperkende factuur. De stoel kan of niet ver genoeg naar voren zodat kleine mensen goed bij het stuur kunnen, of niet ver genoeg naar achter waardoor lange mensen niet lekker kunnen zitten. Zeker wanneer je een scootmobiel online wilt gaan kopen, kan dit lastig zijn.

Aangezien je bij de For Motion On Four de stoel gratis in de fabriek laat positioneren, wordt de scootmobiel eigenlijk voor je op maat gemaakt. Bij het bestellen van je eigen On Four kun je opgeven wat je lichaamslengte is en zodoende wordt de stoel op een aangepaste startpositie gemonteerd. Vanuit de startpositie heb je vervolgens de bewegingsruimte om de stoel nog naar voorkeur af te stellen. Je kunt hierdoor dus altijd perfect bij het stuur.

stoel op de voorste stand

De ene stoel is de andere niet, welke stoel koop je?

Omdat je de For Motion On Four kunt kopen met 2 verschillende stoelen, hebben wij deze beide stoelen voor onze review uitgetest. De stoel is nogal bepalend voor het zitcomfort en belangrijk om te weten als je hem aan wilt kopen. Voor heel korte ritjes maakt het weinig verschil, maar hoe meer tijd je doorbrengt met je scootmobiel, hoe meer dat bepalend kan gaan zijn.

Standaard stoel

De standaard stoel kent een aantal beperkingen, en dat is niet zo verwonderlijk want de On Four is namelijk een zeer scherp geprijsde scootmobiel. De standaard stoel heeft ervoor gezorgd dat de instapprijs heel laag gehouden kon worden.

Waar sommige mensen bij de standaard stoel tegenaan kunnen lopen is dat de rugleuning qua hellingshoek niet aanpasbaar is. Daarnaast kun je alleen de rugleuning naar voren of naar achteren schuiven en verstel je niet de hele stoel zelf. Doordat de afstand tussen de rugleuning en het stuur verandert, kom je zodoende dichterbij of verderaf van het stuur te zitten. Het is even wennen, maar als je eenmaal zit en de stoel hebt afgesteld, dan zit het verder prima, althans dat is onze ervaring. Niets te klagen. Oja, de stoel heeft ook armleuningen en die kunnen aan beide kanten omhoog geklapt worden om het instappen makkelijk te maken.

standaard stoel

Comfort stoel

Vervolgens hebben wij de comfortstoel getest. Tja die zit inderdaad wel wat beter en luxer, maar daar is de prijs dan ook naar… De comfortstoel biedt meer ondersteuning, zowel het zitvlak als de rugleuning en hij is op alle vlakken verstelbaar.

Op de eerste plaats kan de hele stoel naar voren en achteren worden geschoven. Op de tweede plaats kan de rugleuning traploos worden versteld voor de ideale hellingshoek. Op de derde plaats kun je de armleuningen ook in hoogte verstellen. Hierdoor kunnen ze dus ook ondersteuning bieden wanneer je aan het rijden bent en daarmee ontspan je de armen meer, en indirect ook meer de schouders.

Iets wat niet bij de standaard stoel mogelijk is maar wel bij de comfortstoel is dat hij draaibaar gemaakt kan worden. Hierdoor wordt het een zogeheten captain chair. Wanneer de stoel draaibaar is dan kun je vanuit de normale zitpositie de stoel naar links of rechts draaien (90 graden) en uitstappen of instappen. Voor iemand die weinig tot geen fysieke beperking ervaart met het instappen of uitstappen, zal daar weinig om geven. Maar de ervaring leert dat mensen die vooral problemen hebben met het buigen van de knieën, gewrichtsproblemen in de heup hebben, of ernstige rugproblemen hebben, baat hebben bij een draaistoel.

Wat wij niet aan onze test hebben onderworpen is de stoelverwarming. Dit is een optie die je als uitbreiding op de comfortstoel kunt nemen. We hebben ons laten vertellen dat iedereen meteen verkocht is wanneer ze het met koud weer op een warme scootmobiel stoel mochten zitten. De stoelverwarming heeft bovendien ook een therapeutische rol die helpt bij pijnbestrijding en de spieren soepel houdt. Veel mensen met een lichamelijke beperking die lang zitten in een stoel, kunnen daar soms moeilijk uitkomen omdat de spieren wat stijf zijn geworden. Stoelverwarming biedt dan een ware uitkomst. De doorbloeding blijft namelijk optimaal, en dat is geen overbodige luxe bij het koude natte weer wat we meestal in Nederland ervaren.

De For Motion besturen is kinderspel en gaat heel soepel

Eigenlijk geeft het rijden op de For Motion On Four ons het gevoel dat we op een Quad rijden, je weet wel zo’n 4 wielig voertuig. Dit komt mede doordat je een goed overzicht hebt over het voertuig zelf en de omgeving.

De voorkant van de On Four scootmobiel hebben ze ook net iets breder gehouden dan de achterkant en dat heeft een groot voordeel. Bij 3 wielers is dit net andersom is. Daardoor schat je de breedte vaak verkeerd in en rijdt je schade. Bij de On Four heb je dat probleem dus niet.

op het voetplateau staat, waarbij het stuur en de wielen in beeld komen

Een van de veiligste scootmobielen op de markt

Sturen gaat licht en dat geldt ook voor het remmen en dat is fijn voor mensen met een lichamelijke beperking. Niet iedereen beschikt namelijk over veel kracht in de armen en handen. Iets wat heel fijn is, is dat er echte remmen op de scootmobiel zitten. Er worden vandaag de dag nog altijd scootmobielen zonder remmen verkocht en dat is gevaarlijk. Bij dat soort modellen moet je het gas los laten en wachten totdat het voertuig uit zichzelf tot stilstand komt. Hij remt weliswaar op de motor af, maar de remweg is lang en je kunt niet ingrijpen of een noodstop maken. Heel gevaarlijk, maar de tweede kamer heeft tot op heden nog geen actie hierop ondernomen terwijl de onderzoeken bewijzen hoe gevaarlijk die modellen zijn.

remschijf - binnenkant wiel

Enfin… de On Four van For Motion heeft schijfremmen aan boord die met de remgrepen hydraulisch bediend worden. Met een wijsvinger kun je dus in feite remmen en je staat sneller stil dan een auto als het moet. Ieder wiel is namelijk uitgevoerd met een rem dus je beschikt over veel remkracht en als je een noodstop moet maken dan kan dat moeiteloos en veilig.

Heel gedoseerd gas geven is ook een van de troeven

Het gas is bijzonder goed te doseren en daar onderscheidt de scootmobiel zich zeker in. Wij hebben getest of je naast iemand kunt blijven rijden die wandelt en dat gaat moeiteloos. Ook naast een fietser blijven rijden is geen enkel probleem. Je kunt eenvoudig de juiste snelheid vinden aan vasthouden. Wel zo prettig als je samen met je partner op pad wilt gaan die wel nog kan fietsen of lopen.dashboard op vaste snelheidWe mochten ook even het model uittesten dat een gaspedaal had. Normaal heb je rechts op het stuur een gashendel zitten, net als bij een scooter, die je naar je toe moet draaien. Voor mensen met polsproblemen is dat niet zo handig, en die kunnen dan kiezen voor het gaspedaal. Een duim-gas-knop behoort ook tot de opties en die kun je zowel links als rechts laten monteren. Daarvoor hoef je geen polsbeweging te maken.

Het model met het gaspedaal had ook een rempedaal, net als een auto. Beide is blijkbaar mogelijk. Dan hoef je alleen nog maar te sturen met de handen. Ideaal voor wanneer je een auto gewend bent en de overstap naar een scootmobiel maakt. Maar voor mensen die nooit auto hebben gereden kunnen we ons voorstellen dat een rempedaal + gaspedaal verwarrend kan zijn en in het begin even wennen is. Maar de ervaring leert dat dit soort dingen snel wennen.

Met een druk op de knop kun je de rijrichting veranderen en hem in zijn achteruit zetten. Een straatje keren is daardoor kinderspel.

De For Motion On Four is heel erg stabiel

Wij hebben veel scootmobiel getest waaronder natuurlijk meerdere 4 wielers. Nu kunnen we zonder twijfel zeggen dat het onderstel en dan met name de voorwielophanging bij de On Four echt een stukje verfijnde techniek is. De stabiliteit is ongekend. Je kunt veilig en zonder onveilig gevoel schuin een stoeprand op en af. De onafhankelijke vering weet het onderstel te stabiliseren waardoor je heel comfortabel, maar vooral ook veilig, obstakels kunt nemen zoals stoepranden.

vanaf de zijkant waarbij je ziet dat de voorwielen op de stoep staan

Iets waarmee de meeste ongelukken gebeuren is dat men met een driewieler schuin de stoep oprijdt. Mensen vallen uit de scootmobiel, of de hele scootmobiel valt om. Soms loopt het slecht af waarbij men een heup breekt met alle gevolgen van dien. Wat dat betreft wil je geen driewiel scootmobiel kopen tenzij je een goede chauffeur bent.

Bij de For Motion On Four hoef je je daarover geen zorgen te maken, want dit is een van de veiligste scootmobielen die we aan onze testen hebben mogen onderwerpen.

Comfortabele vering maar niet boterzacht

Bij een goed verhard wegdek is de For Motion On Four een bijzonder prettig vervoermiddel. Aangezien het voertuig voor een 25 kilometer per uur (en sneller) ontwikkeld is, hebben ze een balans moeten vinden in soepelheid van de vering. Zoek je een scootmobiel met een boterzachte vering, dan kom je bij wankelende modellen uit met een topsnelheid van hooguit 12 tot 15 kilometer per uur. Wil je een stuk sneller dan dat, maar ook stabiliteit, dan worden de schokbrekers toch iets minder boterzacht.

schokbreker voorzijde

Nu is de On Four absoluut geen hobbelpaard, maar het ligt er ook aan wat je gewend bent en hoe hard je over hobbels en kuilen heen rijdt. Voor mensen die geen pijnklachten ervaren is er sowieso niets aan de hand. Ervaar je wel pijnklachten bij hobbels en oneffenheden, dan zouden we aanraden om de On Four uit te rusten met een comfortstoel die voor meer demping zorgt, en je snelheid wat te beperken. Dan is er heel weinig aan de hand.

Ons oordeel: de snelheidsbegrenzer had beter gekund

Veel scootmobielen hebben een snelheidsbegrenzer en dat kan heel handig zijn, vooral als je jouw voertuig wilt begrenzen zodat hij niet te snel kan, bijvoorbeeld wanneer je op de stoep wilt rijden. Rijden op de stoep mag namelijk maximaal tot 6 km per uur.

standje 1 - 2 - 3 van display in beeld

De snelheidsbegrenzer op de For Motion kent 3 standen. Stand 1, 2, en 3. In stand 1 hebben wij getest dat je 10 kilometer per uur gaat, en dat is de langzaamste stand. Op de stoep kun je dus niet helemaal het gas open draaien. Eigenlijk zou je verwachten dat de begrenzing op 6 km/u zou liggen. Dit zijn wij ook bij andere scootmobielen in de test tegengekomen. In stand 2 gaat hij 15 km/u en stand 3 een 25 km/u, mits je het 32 km/u model hebt gekozen.

Ook getest, de topsnelheid

Wij hebben de For Motion On Four in 2 verschillende topsnelheden getest. Het standaard model heeft een topsnelheid van 25 km per uur, en we kunnen je zeggen dat hij moeiteloos 25 haalt en dat dat echt heerlijk is. Vooral op lange stukken raas je alles snel voorbij en in korte tijd leg je grote afstanden af. Zeker als je er veel mee op pad gaat is dat een ware uitkomst.

display op 25 of 32 kmu

Maar natuurlijk hebben we voor onze review ook de 32 km per uur versie mogen en moeten testen. We wilden weten hoe 32 km per uur rijdt op een 4 wiel scootmobiel en hoe hij zich gedraagt. 32 km/u is namelijk best snel maar de On Four ligt als een blok op de weg. Uiteraard moet je dit alleen op rechte stukken rijden en niet met 32 door de bocht… Maar ook de 32 km per uur doet hij zonder moeite en nog redelijk vlot ook.

Wat je wel moet weten is dat de cijfers van de actieradius (mooi woord voor rijbereik) kleiner wordt bij 32 km/u. De motor verbruikt door de hoge snelheid meer energie en dat kan wel eens 25% extra van je rijbereik afsnoepen. In dat geval is een zwaarder accupakket nog geen gek idee, tenzij je echt maar korte stukjes rijdt.

Accupakketten, de keuze is reuze

Net als de standaard stoel is ook het accupakket standaard gehouden. Nu moeten we zeggen dat een gel accu heel normaal en gangbaar is bij een scootmobiel, maar eigenlijk hadden we op een premium scootmobiel zoals de On Four wel standaard een lithium accupakket verwacht. De hele bouw van de 4-wieler is oerdegelijk en duurzaam. Waarom dan geen lithium accu als standaard accu?

We hebben de vraag neergelegd bij de importeur en die antwoordde dat de On Four zodoende voor de mensen met een kleiner budget ook toegankelijk was.

De terugverdientijd van de lithium accu maakt de overweging wel heel interessant. Het gel accupakket dat goed is voor een bereik van 40 kilometer gaat ongeveer 2,5 tot 3 jaar mee als je er goed mee omgaat. Het lithium accupakket heeft een bereik van 50 kilometer, en gaat 5 tot 8 jaar mee. 2x zo lang dus. Wat goed is om te weten is dat de meerprijs van een lithium pakket net zo duur is als de vervangingskosten van de standaard accu. Kortom verdien je de lithium accu dus in 2,5 jaar terug en krijg je er een groter rijbereik voor terug.

Wat je ook moet weten van een lood of gelaccu is dat het voor de levensduur beter is om hem niet helemaal leeg te rijden. Voor dit type accu’s waar in feite 90% van de scootmobielen is uitgerust, is het ideaal om ze niet meer dan 50% leeg te rijden voor de maximale levensduur. Bij lithium ligt dat op 80% en dat scheelt nogal. Lithium kun je dus 30% meer leegrijden zonder dat het invloed heeft op de levensduur. Tel uit je winst!

on four scootmobiel op laadpunt

Waarmee For Motion zich absoluut in onderscheidt is de mogelijkheid tot uitbreiding naar een waanzinnig groot accupakket. De accupakketten gaan in stappen van +50 kilometer bereik erbij en dat loopt tot een maximaal bereik van 300 km! Dat is ongekend veel en wij zijn eens gaan kijken of er nog meer merken in Nederland zijn die in de buurt komen van dit enorme bereik. Daar kunnen sommige elektrische auto’s nog een puntje aan zuigen. We kwamen de Nipponia tegen met een maximaal bereik van 100 kilometer en die bleek al bovengemiddeld veel kilometers te kunnen rijden.

Uitbreidingsmogelijkheden en aanpassingen

For Motion onderscheidt zich niet alleen in de ruime keuze aan accupakketten maar ook aan opties, accessoires, en aanpassingsmogelijkheden. Nu kun je voor meerdere scootmobielen een koffer of mandje kopen, of zelfs een stokhouder, maar hem laten aanpassen aan een beperking is normaliter echt maatwerk wat niet door de leverancier wordt aangeboden.

[FOTO stokhouder, rolatordrager, of windscherm]

For Motion gaat hier een stapje verder in en daar is blijkbaar heel veel mogelijk. Zo is de stoelpositie een van hun troeven die echt uniek is waardoor iedereen gegarandeerd goed kan zitten. Maar ook het aanpassen van de methode om gas te geven en om te remmen kan altijd worden aangepast. Er kan zelfs een schakeling gemaakt worden waarbij men meerdere manieren heeft om gas te geven. Zo kun je afwisselen en dat kan erg prettig zijn wanneer je ook de handicap hebt dat je niet lang met 1 hand iets kunt doen. De mogelijkheden zijn te veel om op te noemen, daarom raden we aan eens de optielijst door te nemen.

Samenvatting en eindoordeel

We zijn op het einde gekomen en vatten het verhaal even kort samen in een conclusie. Onze ervaring is dat de For Motion On Four een van de beste scootmobielen is die we hebben mogen testen. Het is zonder twijfel een premium scootmobiel met een bijzonder lage instapprijs. Qua veiligheid, comfort, stabiliteit, en mogelijkheden is het zonder twijfel onze favoriet en de beste in zijn klasse. Doordat de stoel altijd in de juiste positie gemonteerd kan worden, hoef je niet te twijfelen of je wel goed bij het stuur kunt. Je zou kunnen overwegen om de standaard stoel en standaard accu te upgraden naar een comfortstoel en lithium accu. Dan is het helemaal een onovertroffen winnaar.

Video uitleg over de On Four

4.5/5 - (40 stemmen)

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items -  0,00