Zoek je financiële hulp voor de aanschaf van een scootmobiel? Lees dan beslist verder want wij vertellen je alles over de financiële hulpmiddelen en geven we je ook tips zodat je weet waar je gebruik van kunt maken. Zo kun je vaak zonder kosten een scootmobiel krijgen of met wat extra financiële hulp alsnog een scootmobiel kopen.
Waarom een scootmobiel?
Een scootmobiel is voor de meeste mensen de beste oplossing om onafhankelijk door te leven te gaan. Met een scootmobiel kun je namelijk zonder enige inspanning en met een beperking toch je dagelijkse dingen doen, zoals vrienden en familie bezoeken, naar de dokter gaan, of zelfstandig boodschappen doen. Met dit gehandicapten vervoermiddel heb je dus niemand nodig die je ondersteunt waardoor je geheel zelfstandig bent en blijft.
Wat als je niet genoeg geld hebt voor een scootmobiel?
Er zijn veel mensen in onze samenleving die niet over voldoende eigen middelen beschikken om zelf een scootmobiel te kunnen kopen. Vaak is het een hele uitgave, zeker wanneer er nog aanpassingen gedaan moeten worden. Dan is financiële hulp en/of ondersteuning zeer welkom. Maar ook voor de mensen die genoeg geld hebben en prima zelf een scootmobiel kunnen kopen is er financiële hulp. Bij hulp vanuit de gemeente wordt er namelijk gekeken naar je persoonlijke situatie, waarbij de focus ligt op het zelfstandig en onafhankelijk blijven en waarbij er gekeken wordt naar je beperkingen.
Hoe vraag je financiële scootmobiel hulp aan bij de gemeente?
Gemeentelijke hulp krijgen om zodoende een scootmobiel aan te schaffen doe je door een scootmobiel subsidie aan te vragen. De aanvraagprocedure is bij veel gemeenten online maar bij een aantal kun je ook nog persoonlijk terecht. Op de website van de gemeente waarin je woont vind je dat eenvoudig terug. Zoek op internet naar jouw plaatsnaam + wmo of pgb scootmobiel.
In Nederland kennen we de WMO en PGB. Om in aanmerking te komen voor een scootmobiel regeling zul je een aanvraag moeten doen. De gemeente kijkt dan naar jouw situatie en naar hetgeen wat je graag wilt hebben.
Door op onze website een scootmobiel offerte aan te vragen en die aan de gemeente te overhandigen, kun je zelf invloed uitoefenen op welk model het wordt. Tegelijkertijd kun je jouw motivatie toelichten waarom het gekozen model beter aansluit bij jouw behoeften.
Het downloaden van de offerte doe je als volgt:
- Kies een scootmobiel uit die aansluit bij je wensen
- Selecteer alle opties die jij vind nodig te hebben
- Kies een onderhoudspakket
- Klik op de offerte knop die onder de totaalprijs staat
- Vul je persoonlijke gegevens in
Je ontvangt direct in de email de sootmobielofferte. Je kunt hem uitprinten en meenemen naar jouw afspraak om de WMO of PGB te bespreken of hem uploaden bij je online aanvraag.
Geen ondersteuning vanuit de gemeente, wat nu?
Mocht je toch niet in aanmerking komen voor hulp vanuit de gemeente, dan zijn er nog meer opties. Je kunt namelijk ook een scootmobiel leasen. Dit kun je ook zien als een soort van financiële hulp, want zodoende kun je hem in termijnen betalen en hoef je niet het hele bedrag in een keer op tafel neer te leggen. Voor een paar tientjes per maand kun je al een nieuwe scootmobiel rijden. Vaak kiezen mensen er nog voor verschillende opties zoals een windscherm en soms een grotere accu. Ook wordt er veel gekozen voor een onderhoudspakket wat ze nog verder ontzorgt. Deze extra’s betaal je dan ook per maand, maar in 1 maandbedrag.
Wat zijn de kosten van een scootmobiel?
Op de eerste plaats kun je mogelijk te maken krijgen met de kosten van de aanschaf van een scootmobiel, afhankelijk of je financiële steun krijgt van de gemeente.
Daarnaast krijg je te maken met een scootmobielverzekering. Het is namelijk verplicht om een elektrisch aangedreven gehandicaptenvoertuig te verzekeren. Je moet hem minimaal WA verzekeren. Dat is de Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering waarbij de schade die jij veroorzaakt wordt verzekerd. Eigen schade wordt niet vergoed door de WA. Daarvoor heb je een WA + casco nodig, oftewel een All risk.
De kosten van een WA verzekering hangen af van het schadeverleden van de bestuurder en de verzekeringsmaatschappij. Doorgaans is men bij de ANWB ongeveer 55 euro per jaar kwijt voor niet-leden. Leden krijgen korting. Optioneel kun je dit nog uitbreiden met een pechhulpverlening. Mocht je onderweg met een lekke band komen te staan, dan kun je de ANWB bellen die je weer thuis brengt en je scootmobiel aflevert bij een van onze vestigingen mocht je hem bij ons kopen.
Verder krijg je te maken met de kosten van het onderhoud. Normaal gesproken laat je één keer per jaar een onderhoudsbeurt uitvoeren. Zo ben je er zeker van dat je er weer een heel jaar tegenaan kunt, dat alles optimaal blijft werken, en dat je ook veilig de weg op kunt.
Waar veel mensen voor kiezen is een onderhoudspakket. Met een pakket ben je niet alleen voordeliger uit maar heb je ook geen omkijken meer naar het onderhoud en de bijbehorende kosten. Bovendien kun je ook kiezen voor de haal- en brengservice. Hierdoor hoef je zelf de deur niet uit om je scootmobiel naar een servicepunt te brengen voor onderhoud. Hij wordt namelijk thuis opgehaald en ook weer teruggebracht.
Heb je hulp nodig bij het maken van je keuze? Neem dan gerust contact met ons op!
Techniek-expert Daan Tuimelaar combineert kennis en compassie.