Advies nodig? 085-4000172
   Di/Vrij van 10:00/18:00, Zat t/m 17:00

Nipponia Pride Review – Getest vanuit eigen ervaring

Is de Nipponia Pride net zo goed als hij eruit ziet? En hoe rijdt deze driewieler? Wij hebben de Nipponia Pride getest en vertellen vanuit onze eigen ervaring hoe hij bevalt.

In deze review kun je het dus allemaal teruglezen van pluspunten tot minpunten.

Waarom een Nipponia Pride kopen?

Natuurlijk trekt de Nipponia Pride veel aandacht. Dat heeft niet alleen met zijn sportieve design te maken maar ook vanwege de categorie waar hij in valt. Het is namelijk officieel een scootmobiel. Voor een scootmobiel heb je geen helm of rijbewijs nodig, en aangezien de Pride 25 kilometer per uur haalt als topsnelheid hoef je alleen 16 jaar of ouder te zijn. Hierdoor is hij voor mensen met een lichamelijk handicap heel interessant. Ook vanwege de helmplicht die kort geleden is ingevoerd voor snorscooters, is hij erg in trek bij de jeugd. Je hoeft namelijk geen helm op. Met een scootmobielverzekering die nog niet eens de helft kost van een brommer, mag je al de weg op.

De standaard accu wil je liever upgraden

Wat de Pride nog interessanter maakt is de lage instapprijs voor een driewieler en daarnaast dat je het bereik (actieradius) flink kunt uitbreiden. Het accupakket kun je upgraden naar lithium en tegelijkertijd met meerdere lithium accu’s uitbreiden. Upgraden naar lithium is zeker iets wat je wilt overwegen want de standaard lood/zuur accu’s zijn niet ‘je van het’.

Lader op het voetplateau en stekker in de oplaadaansluiting

We duiken dan maar meteen in het diepe want de accu’s zijn een van de belangrijkste componenten op een elektrische scooter of elektrische scootmobiel. De ervaring leert dat lood/zuur accu’s nogal hun beperking hebben. Naast het enigszins beperkte bereik van maximaal 40 kilometer, is de levensduur nogal kort. Na 2,5 jaar ben je vaak alweer toe aan een nieuw accupakket. De kosten hiervoor liggen ruwweg rond de 700 euro.

De lood/zuur accu’s zijn in serie geschakeld bij de Nipponia Pride. Dit zijn 5 accu’s van 12 volt die samen 60 volt. Dit werkt als een ketting en een ketting is zo sterk als de zwakste schakel. Als 1 van de 5 accu’s minder gaat presteren dan heeft dit direct invloed op je bereik.

Wij zouden dus een 1 lihtium accu van 60 volt aanbevelen. Lithium kent een levensduur van 5 tot 8 jaar, afhankelijk hoe je ermee omgaat. Als je dan even naar de meerprijs van een lithium accu kijkt, dan zie je zonder rekenwonder te zijn dat je de accu vrij snel hebt terugverdiend.

Waar je wel rekening mee moet houden is dat lithium accu’s ook een gebruiksaanwijzing hebben. Een van de belangrijkste dingen die de levensduur van een lithium accu verkort is hem leeg wegzetten en dan een tijd niet meer naar omkijken. Dus in praktijk leert de ervaring dat mensen hun scootmobiel ergens rond november in de schuur wegzetten omdat het te koud buiten wordt en ze hem in maart of april weer uit de schuur halen. Tja… als je dat de accu niet voldoende had opgeladen, dan heeft hij de geest gegeven. Je moet de accu immers op peil houden want die loopt stiekem heel langzaam leeg.

Lithium heeft echter ook weer een hoop voordelen. Ze kunnen dieper ontladen worden dus leegrijden is geen probleem. Wel moet je hem dan weer zo snel mogelijk opladen. Dat is natuurlijk geen probleem, en een bijkomend voordeel is dat ook de oplaadtijd korter is. In praktijk laad je de lithium accu in de helft van de tijd op.

Zou je de lood/zuur accu’s helemaal leegrijden, dan slijt de accu harder. Het is beter voor de accu’s om ze niet meer dan 50% te ontladen. Dat wil zeggen dat je dan beter 20 kilometer kunt rijden, en hem dan weer op moet laden. Zo doe je het langst met de accu.

Uit onze test blijkt dus dat je beter voor een lithium accu kunt gaan.

Hoe rijdt de Nipponia Pride?

We gaan verder naar hoe de Nipponia Pride rijdt. Rijden op een driewieler is voor sommigen even wennen. Rijd je rustig, dus een 10 à 15 kilometer per uur en stuur je naar links of rechts, dan merk je relatief weinig van een ‘raar’ gedrag. Maar neem je een bocht met een hogere snelheid, dan heb je het gevoel dat de achterkant gaat tegenwerken. Eigenlijk wel logisch natuurlijk want door naar rechts te sturen breng je het gewicht naar de linkerkant.

Aan dit gevoel moet je gewoon even wennen. Wij hebben meerdere driewielers getest en gereden en ze hebben dit allemaal. Dit heeft gewoon te maken met de wet van de fysica. Wanneer je een bocht maakt, zorgt de centrifugale kracht ervoor dat het gewicht van het voertuig naar de buitenkant van de bocht wordt verplaatst. Bij een driewieler voel je dit effect sterker omdat de stabiliteit anders is dan bij een tweewieler of een vierwieler.

foto van het stuur terwijl je op de Pride zit. Contact op aan

Optrekken en wegrijden met de 3 wieler

De Nipponia Pride trekt vlotjes op en heeft weinig moeite om zijn topsnelheid van 25 kilometer per uur te halen. Zelfs met iemand achterop kun je de 25 halen. Op het stuur heb je nog een 3 standen schakelaar zitten met 1, 2, en 3. Hiermee beperk je de topsnelheid. Stand 3 is 25 km/u, stand 2 is 15 km/u en stand 1 is 10 km/u. Naar ons idee is stand 1 niet echt van toegevoegde waarde want het is te snel voor mensen die de snelheid willen beperken voor bijvoorbeeld rijden op de stoep wat met dit voertuig mag. Daar mag je officieel maximaal 6 km/u rijden. Het is dus een kwestie van de gas doseren en dat is wel kinderspel bij de scooter. Stapvoets rijden is geen enkel probleem namelijk, ook dit hebben wij getest.

3 standen schakelaar, stuur rechts

650W klinkt weinig maar is meer dan genoeg

De 650 Watt motor is niet een enorme krachtbron op papier maar doordat hij een cardan aandrijving heeft is hij wel beresterk. Een heuvel oprijden, zelfs met 2 personen kan gewoon prima. In onze test was de bestuurder 73 kilo en de passagier 68 kilo.

Motor is onderhoudsvrij

De motor is overigens helemaal onderhoudsvrij en dat is wel fijn. Soms komen we nog een model tegen met een motor met koolborstels en die wil je liever niet kopen. Motoren met koolborstels zijn slijtagegevoelig. Vaak valt de motor dan plots uit of begint hij te stotteren. Daarna is er niet meer mee te rijden. Daar heb je bij de Pride dus geen last van en dat maakt hem een betrouwbare scooter.

Motor vanaf achterkant, camera zo laag mogelijk op het wegdek

Geen moeilijke scooter om op te rijden

Verder is de Nipponia Pride geen moeilijke scooter om op te rijden. De besturing is helemaal gelijk aan die van een normale elektrische scooter. Het enige verschil is eigenlijk de 2 achterwielen die hem rechtop houden. Mocht je problemen hebben om in balans te blijven of geen voet even snel aan de grond kunnen zetten bij bijvoorbeeld een stoplicht, dan is hij echt ideaal.

De vering is niet boterzacht

Onze testpersonen vonden het zadel prettig zitten en niet te hard of te zacht. Daarmee is de scooter geschikt voor korte en lange afstanden.

Om een goede review te maken van de Pride hebben we in onze test over ieder type wegdek gereden, van asfalt tot klinkerweg met kuilen, en zelfs een stukje door het gras. In het gras merk je de kracht van de aandrijving die op beide wielen geprojecteerd wordt.

Door de verschillende types wegdek hebben we meteen de vering van de Nipponia Pride getest, zowel met als zonder iemand achterop. De vering doet goed zijn werk en een hobbelig wegdek is geen probleem. Echter is het wel de vering die je zou verwachten bij een scooter en wellicht niet bij een scootmobiel. Scootmobielen hebben soms een boterzachte vering, maar dan praten we ook over modellen die maximaal 12 tot 15 kilometer per uur gaan. Wil je een voertuig dat sneller kan rijden dan dat, dan wordt de vering gewoon iets stugger, anders ga je alle kanten op en dat is ook niet veilig en prettig.

veerpoten voorkant

Wat wij niet hebben getest is hoe de 3-wiel scooter rijdt wanneer je de instelling van de achterschokbrekers verandert. Deze heeft namelijk 3 standen die je met behulp van een waterpomptang zelf thuis kunt verstellen. Dit zal wellicht ook alleen nodig zijn wanneer je een zwaarder persoon achterop meeneemt.

schokbrekers achterkant

Kun je op de Pride ook echt iemand mee achterop nemen?

In de Nipponia Pride test hebben wij ook gekeken of hij echt geschikt is om iemand achterop mee te nemen aangezien het een 2-persoons scooter genoemd wordt.

Achterop zit je namelijk erg prettig. De uitklapbare voetsteps zorgen voor voldoende voetruimte waardoor je lekker kunt zitten. De koffer achterop is meteen een rugsteun. Hij voelt wel een beetje hard aan maar daar heb je op zich geen last van, zeker niet met een jas aan.

Met 2 grote volwassen personen vinden wij hem echter net wat te klein, maar een volwassen en een kind gaat heel goed. Natuurlijk kan de bestuurder een tikkie naar voren schuiven waardoor er achter meer plaats ontstaat, maar een lang stuk rijden op die manier is toch wat minder prettig. Dan wil je gewoon goed kunnen zitten als bestuurder zijnde.

zadel voetplateau voetsteps koffer met rugsteun

Een pakezel mag je de Nipponia Pride wel noemen

Aan bergruimte kom je overigens niets te kort bij de Pride driewieler. Onder het zadel het je behoorlijk wat opbergruimte. Bij onze review hadden wij te maken met een model dat 1 lithium accu had, goed voor een bereik van 50 kilometer en dat hebben we ook getest en gehaald. Een positieve ervaring dus.

Mocht je een 2de lithium accu willen om een 100 kilometer bereik te kunnen halen, dan gaat de bergruimte onder het zadel grotendeels verloren.

ruimte onder buddy

Gelukkig heb je nog een ruime koffer aan de achterkant waar ook veel in past. Met dezelfde sleutel als die in het contactslot gaat, open je ook de koffer aan de achterkant, of de buddyruimte onder het zadel. Van de koffer hadden wij eigenlijk iets meer verwacht want de gebruikte materialen zijn wat aan de flexibele kant. Naar ons idee doet dit een klein beetje afbreuk aan de Nipponia omdat alles verder heel degelijk aanvoelt. De ruimte lijkt ons genoeg om een tas met boodschappen in kwijt te kunnen.

binnenkant topkoffer met sleutel in het slot

Aan de voorkant onder het stuur heb je ook nog opbergvakken. Veel meer dan een flesje water of handschoenen past er niet in.

opbergvakken onder het stuur

Hoe onderhoudsgevoelig is de 3 wiel scootmobiel?

Wat we nog verder even willen aanvullen is dat onderhoud wel een belangrijk punt is bij de scooter. Wil je er lang plezier van hebben dan moet je toch minimaal jaarlijks een beurtje laten uitvoeren, maar dat geldt natuurlijk voor iedere tweewieler, driewieler, of vierwieler.

De motor is wellicht onderhoudsvrij, maar dat wil niet zeggen dat de scooter dan helemaal geen onderhoud meer nodig heeft. Een aandachtspuntje bij de Pride zijn de achterremmen. Dit zijn namelijk trommelremmen en naarmate de remvoering slijt zal de remgreep links op het stuur steeds verder ingeknepen moeten worden. Aangezien de parkeerrem aan dezelfde hendel is gekoppeld zal die op den duur zijn functie verliezen.

trommelrem binnenkant waarop de veer en moer ook zichtbaar zijn

De parkeerrem zit namelijk op de achterwielen en is ervoor bedoeld dat je op en af kunt stappen zonder dat het voertuig gaat rollen, maar ook voor het parkeren op een helling waar je met name in het zuiden van Nederland iets meer mee te maken krijgt.

remgreep links die op parkeerrem staat

Het probleem is eenvoudig op te lossen door de remmen aan beide kanten achter bij te stellen, wat bij een onderhoudsbeurt gebeurt. Aan de voorrem heb je in principe geen omkijken want dat is een hydraulische schijfrem.

remschijf en remklauw waarbij men ziet dat het om het voorwiel gaat

Voor de rest is het een onderhoudsvriendelijk apparaat waarbij bewegende delen slechts gesmeerd en indien nodig afgesteld dienen te worden. Dat maakt hem verder heel betrouwbaar.

We hopen dat je iets aan onze review ervaring van de Nipponia Pride hebt gehad en dat je nu nog beter een keuze kunt maken.

Technische Specificaties

SpecificatieDetails
Maximale snelheid25 km/u
Motor650W elektromotor
AccuVerschillende opties, waaronder Gel en Lithium
BereikTot 150 km (met Lithium accu)
RemmenSchijfrem voor, trommelrem achter
LaadgewichtMaximaal 150 kg
Afmetingen70 cm breed, 174 cm lang
Extra’sRuime opbergmogelijkheden, aanpasbare opties + gratis koffer

 

Video uitleg over de Pride

4.5/5 - (40 stemmen)

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items -  0,00