Wanneer mobiliteit een uitdaging wordt, kan een scootmobiel een vitaal hulpmiddel voor onafhankelijkheid en zelfvertrouwen zijn. Maar wat als de kosten van een scootmobiel buiten uw bereik lijken? Gelukkig kan de overheid mogelijk hulp bieden in de vorm van een scootmobiel subsidie of scootmobiel vergoeding. In dit artikel bespreken we wie in aanmerking komt voor een scootmobiel vergoeding, hoe u deze kunt aanvragen, en andere belangrijke aspecten van dit proces.
Wat is een Scootmobiel Vergoeding?
In Nederland zijn er verschillende wetten en regelingen om medische hulpmiddelen, waaronder scootmobielen, (gedeeltelijk) vergoed te krijgen. Een daarvan is de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Deze wet wordt uitgevoerd door de gemeenten en is ontworpen om mensen langer zelfstandig thuis te laten wonen en actief deel te nemen aan de samenleving. Dus als u een mobiliteitsbeperking heeft, kunt u mogelijk een scootmobiel vergoeding aanvragen bij uw gemeente via de Wmo.
Komt U in Aanmerking voor een Scootmobiel Vergoeding?
Niet iedereen kan zomaar een scootmobiel vergoeding aanvragen. Er zijn specifieke criteria om in aanmerking te komen. U moet bijvoorbeeld een duidelijke mobiliteitsbeperking hebben die het noodzakelijk maakt om een scootmobiel te gebruiken. Dit kan het geval zijn als u snel vermoeid raakt, moeite heeft met lopen, bang bent om te vallen vanwege ouderdom, ziekte of een fysieke beperking. Bovendien moet het voor u onmogelijk zijn om gebruik te maken van andere openbare vervoersvoorzieningen in uw gemeente.
Het is belangrijk op te merken dat de criteria kunnen verschillen per gemeente. Daarom is het raadzaam om contact op te nemen met uw lokale Wmo-loket of een Wmo-consulent om uw specifieke situatie te bespreken en te bepalen of u in aanmerking komt voor een scootmobiel vergoeding.
Vergoeding via de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo)
In Nederland is de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) in het leven geroepen om mensen die hulp nodig hebben in hun dagelijks leven te ondersteunen. Deze wet wordt uitgevoerd door de gemeenten en is bedoeld om mensen langer thuis te laten wonen en actief deel te laten nemen aan de maatschappij. Een van de manieren waarop de Wmo dit doet, is door het verstrekken van hulpmiddelen zoals scootmobielen.
Wanneer u een mobiliteitsbeperking heeft, kunt u mogelijk in aanmerking komen voor een Wmo-vergoeding voor een scootmobiel. Of u daadwerkelijk in aanmerking komt voor een Wmo-vergoeding, wordt bepaald aan de hand van een gesprek met een Wmo-consulent. Dit gesprek kan telefonisch plaatsvinden, of via een zogenaamd ‘keukentafelgesprek’.
Vergoeding via de Wet langdurige zorg (Wlz)
Naast de Wmo is er ook nog de Wet langdurige zorg (Wlz). Deze wet is bedoeld voor mensen die de hele dag intensieve zorg of toezicht dichtbij nodig hebben. Als u in een zorginstelling woont, wordt een scootmobiel vaak vergoed via de Wlz. Voor deze vergoeding is het van belang dat u in een instelling woont.
Wie komt in aanmerking voor een scootmobiel vergoeding?
Niet iedereen kan zomaar een vergoeding aanvragen voor een scootmobiel. Er zijn een aantal voorwaarden waar u aan moet voldoen om in aanmerking te komen voor een scootmobiel vergoeding of subsidie.
Voorwaarden voor Wmo-vergoeding
Om in aanmerking te komen voor een Wmo-vergoeding voor een scootmobiel, moet u aan de volgende voorwaarden voldoen:
- U heeft een mobiliteitsbeperking. Dit kan bijvoorbeeld komen door een handicap, ziekte of ouderdom.
- U kunt niet of moeilijk gebruik maken van andere vormen van openbaar vervoer.
- U heeft de scootmobiel nodig om actief deel te nemen aan de maatschappij.
De exacte voorwaarden kunnen per gemeente verschillen, dus het is verstandig om contact op te nemen met uw eigen gemeente om te achterhalen wat de specifieke voorwaarden zijn.
Voorwaarden voor Wlz-vergoeding
Om in aanmerking te komen voor een Wlz-vergoeding voor een scootmobiel, moet u aan de volgende voorwaarden voldoen:
- U woont in een zorginstelling.
- U heeft de hele dag intensieve zorg of toezicht dichtbij nodig.
- U heeft de scootmobiel nodig om u te kunnen verplaatsen binnen de zorginstelling.
Hoe vraagt u een vergoeding aan?
Het proces voor het aanvragen van een vergoeding voor een scootmobiel kan per gemeente of zorginstelling verschillen. Hieronder geven we een algemeen stappenplan voor het aanvragen van een vergoeding.
Wmo-vergoeding aanvragen
- Neem contact op met uw gemeente en vraag naar het Wmo-loket.
- Maak een afspraak met een Wmo-consulent voor een gesprek. Dit gesprek kan telefonisch plaatsvinden, of via een keukentafelgesprek.
- Tijdens het gesprek bespreekt u uw situatie en de noodzaak van een scootmobiel.
- Na het gesprek zal de gemeente uw aanvraag verder verwerken. Dit kan enkele weken tot maanden duren.
- Als uw aanvraag wordt goedgekeurd, ontvangt u een vergoeding in natura of via een Persoonsgebonden Budget (PGB).
Wlz-vergoeding aanvragen
- Neem contact op met het zorgkantoor van uw zorginstelling.
- Bespreek uw situatie en de noodzaak van een scootmobiel.
- Het zorgkantoor zal uw aanvraag verder verwerken. Ook dit kan enkele weken tot maanden duren.
- Als uw aanvraag wordt goedgekeurd, ontvangt u een vergoeding voor de aanschaf van een scootmobiel.
Wat krijgt u vergoed?
De soort vergoeding die u krijgt, hangt af van de manier waarop u de vergoeding aanvraagt. Er zijn twee mogelijke vergoedingen: een vergoeding in natura en een Persoonsgebonden Budget (PGB).
Vergoeding in natura
Bij een vergoeding in natura krijgt u een scootmobiel van de gemeente. Deze scootmobiel is vaak een driewiel scootmobiel, en u krijgt deze in bruikleen. U heeft dus geen keuzevrijheid in het type scootmobiel dat u krijgt.
Persoonsgebonden Budget (PGB)
Bij een vergoeding via het PGB krijgt u een geldbedrag waarmee u zelf een scootmobiel kunt kopen. U heeft dan wel de vrijheid om te kiezen welk type scootmobiel u wilt en bij welke leverancier u deze aanschaft. Houd er echter wel rekening mee dat het PGB-bedrag mogelijk niet voldoende is om de volledige kosten van de scootmobiel te dekken.
Wat gebeurt er als mijn aanvraag wordt afgewezen?
Het is mogelijk dat je aanvraag voor een Wmo-vergoeding voor een scootmobiel wordt afgewezen. Dit kan verschillende redenen hebben. Misschien vindt de gemeente dat je niet voldoet aan de voorwaarden, of misschien is er een andere reden waarom je niet in aanmerking komt voor een vergoeding.
Als je aanvraag wordt afgewezen, is het belangrijk om niet meteen op te geven. Het kan zijn dat er een fout is gemaakt bij de beoordeling van je aanvraag, of dat je niet alle benodigde informatie hebt verstrekt. In dat geval kun je bezwaar maken tegen de afwijzing. Je kunt dan een brief sturen naar de gemeente waarin je uitlegt waarom je het niet eens bent met de afwijzing. Het kan ook nuttig zijn om hierbij de hulp in te roepen van een juridisch adviseur.
Als je bezwaar niet wordt geaccepteerd, kun je overwegen om een nieuwe aanvraag in te dienen. De regels voor Wmo-vergoedingen kunnen veranderen, en het is mogelijk dat je in de toekomst wel in aanmerking komt voor een vergoeding.
Verzekering en Scootmobiel Vergoeding
Hoewel een scootmobiel niet wordt vergoed door de zorgverzekeraar, kan het nog steeds belangrijk zijn om te overwegen hoe uw verzekering van invloed kan zijn op uw situatie. Het gebruik van de scootmobiel en eventuele kosten voor reparaties, onderhoud of vervanging kunnen worden beïnvloed door uw zorgverzekering. U kunt ook overwegen om een aanvullende verzekering af te sluiten voor andere hulpmiddelen, zoals incontinentiemateriaal, een gehoorapparaat, een rollator of een verstelbaar bed.
Welke Scootmobiel Kan Ik Kopen Met Een Wmo Vergoeding?
Met een Wmo vergoeding kunt u alle soorten scootmobielen aanschaffen, afhankelijk van het bedrag dat u ontvangt. Hieronder vindt u een overzicht van de verschillende soorten scootmobielen die u kunt overwegen:
- Vaste scootmobielen: Dit zijn scootmobielen die niet opvouwbaar zijn. Ze zijn robuuster en hebben vaak betere vering en comfort dan opvouwbare modellen.
- Opvouwbare scootmobielen: Dit zijn lichte en draagbare scootmobielen die u gemakkelijk kunt opvouwen en meenemen in de auto of het vliegtuig.
- Overdekte scootmobielen: Deze scootmobielen hebben een overkapping of dak om u te beschermen tegen regen en zon.
- Scootmobielen met drie wielen: Deze scootmobielen hebben een strakkere draaicirkel, maar kunnen iets minder stabiel zijn dan modellen met vier wielen.
- Scootmobielen met vier wielen: Deze scootmobielen bieden meer stabiliteit en veiligheid, vooral bij hogere snelheden of op oneffen terrein.
- Duo scootmobielen: Dit zijn scootmobielen met twee zitplaatsen, ideaal als u samen met een partner of verzorger wilt reizen.
Scootmobiel Vergoedingen
Het aanvragen van een vergoeding voor een scootmobiel kan een ingewikkeld proces zijn, maar het is de moeite waard om te onderzoeken of u in aanmerking komt. Als u een mobiliteitsbeperking heeft en moeite heeft om deel te nemen aan de maatschappij, kan een scootmobiel een grote hulp zijn. En met de juiste vergoeding hoeft de aanschaf van een scootmobiel geen grote financiële last te zijn.
Bent u benieuwd of u in aanmerking komt voor een vergoeding voor een scootmobiel? Neem dan contact op met het Wmo-loket van uw gemeente, of met het zorgkantoor van uw zorginstelling. Zij kunnen u meer informatie geven over de mogelijkheden voor een scootmobiel vergoeding of subsidie.
Heeft u nog vragen over de vergoeding voor scootmobielen, of heeft u hulp nodig bij het kiezen van de juiste scootmobiel? Neem dan contact met ons op bij ScootmobielCentrum.com. We helpen u graag verder!
Veelgestelde vragen
Wat zijn de kosten van een scootmobiel via de Wmo?
Als je een Wmo-vergoeding krijgt voor een scootmobiel, betekent dit niet dat de scootmobiel helemaal gratis is. Je moet namelijk een eigen bijdrage betalen. Deze bijdrage is afhankelijk van je inkomen, en bedraagt maximaal €19 per maand (in 2021). De eigen bijdrage wordt geïnd door het Centraal Administratiekantoor (CAK).
Hoe kan ik een vergoeding aanvragen voor een scootmobiel?
U kunt een vergoeding voor een scootmobiel aanvragen bij het Wmo-loket van uw gemeente, of bij het zorgkantoor van uw zorginstelling. De exacte procedure kan per gemeente of zorginstelling verschillen.
Wie komt in aanmerking voor een vergoeding voor een scootmobiel?
Om in aanmerking te komen voor een vergoeding voor een scootmobiel, moet u een mobiliteitsbeperking hebben. Dit kan bijvoorbeeld komen door een handicap, ziekte of ouderdom. Daarnaast moet u de scootmobiel nodig hebben om actief deel te kunnen nemen aan de maatschappij.
Wat krijg ik vergoed?
De exacte vergoeding die u krijgt, hangt af van de manier waarop u de vergoeding aanvraagt. Bij een vergoeding in natura krijgt u een scootmobiel van de gemeente. Bij een vergoeding via het Persoonsgebonden Budget (PGB) krijgt u een geldbedrag waarmee u zelf een scootmobiel kunt kopen.
Kan ik bezwaar maken als mijn aanvraag wordt afgewezen?
Ja, als uw aanvraag voor een vergoeding wordt afgewezen, kunt u bezwaar maken. Het is verstandig om na te gaan of er geen fouten zijn gemaakt bij de aanvraag. Misschien was u niet duidelijk genoeg over uw mobiliteitsbeperking, of heeft u niet de juiste bewijsstukken geleverd. In dat geval kunt u bezwaar maken tegen de afwijzing.

Uw Scootmobiel Expert met een Hart voor Mobiliteit
Me