Advies nodig? 085-4000172
   Di/Vrij van 10:00/18:00, Zat t/m 17:00

Strengere regels voor scootmobielen en Canta’s

De veiligheid rondom scootmobielen en Canta’s is een onderwerp dat al langer besproken wordt. Onlangs heeft de minister van Infrastructuur en Waterstaat een brief geschreven aan de Tweede Kamer waarin staat dat hij overweegt de scootmobielen op te splitsen in een langzame en snelle categorie. Zodoende kunnen er strengere regels worden toegepast op de snelle scootmobielen.

Categorie langzame en snelle scootmobielen

Met snelle scootmobielen worden de Canta’s genoemd en de 45km auto’s waarvoor geen rijbewijs nodig is. Iedereen kan van deze rijbewijsvrije voertuigen gebruikmaken. Met name ouderen raken veel betrokken bij verkeersongevallen met kleine auto’s waarvoor geen rijbewijs nodig is. De minister overweegt om daar eventueel een rijbewijs voor in te voeren.

Canta’s en scootmobiel auto’s zijn er in 2 klasse

Eigenlijk worden met name de gesloten gehandicaptenvoertuigen bedoeld door de minister die een snelheid halen van 45 kilometer per uur, en waarvoor geen rijbewijs nodig is. Echter zijn dit soort voertuigen zoals de Canta, de Biro, en de Move in 2 snelheden verkrijgbaar. Je kunt namelijk ook een 45 km auto kopen in de snelheid van maximaal 25 km per uur.

Of de wijziging in de toekomst van kracht gaat worden is natuurlijk maar de vraag. Veel voorstellen komen wel bij de Tweede Kamer aan, maar worden van tafel geveegd. De impact die de wetswijziging met zich meebrengt is enorm. Dit heeft gevolgen voor de hele markt en legt extra druk op handhavers. Meestal wordt er gekeken naar eenvoudigere alternatieven waardoor iedereen mobiel kan blijven zonder uitzondering.

Daarnaast zullen er diverse onderzoeken uitgevoerd moeten worden om de exacte reden te achterhalen waardoor er meer verkeersongevallen zijn onder ouderen die met een Canta of 45 km auto de weg op gaan. Onderzoeken kosten altijd veel tijd dus de komende jaren zal er niet direct iets veranderen.

Snelle scootmobielen met 3 en 4 wielen

De snelle scootmobielen met 3 en met 4 wielen blijven buiten kijf. De driewiel scootmobielen kunnen tegenwoordig al snel een 25 kilometer per uur halen met een uitzondering zoals de For Motion Fast One daargelaten, die zelfs 32 km/u kan.

Vaste vierwiel scootmobielen doen daar soms nog een schepje bovenop. Ook hier rijden de meeste modellen met 4 wielen moeiteloos 25 km per uur en een aantal, wederom van For Motion, een 32 km per uur. De On Four is wat dat betreft de beste scootmobiel en tevens aanpasbaar is ook nog heel betaalbaar. Maar er is zelfs een open 45 km per uur model genaamd Forty-5. Dit model is net zo snel als een 45 km auto maar dan is hij niet overdekt. Bovendien is dat ook een 2 zitter.

Hoe kunnen de snelle vaste scootmobielen veiligheid garanderen?

De snelle 25 km per uur 3 wielers en 4 wielers, maar ook de modellen die nog sneller kunnen, zijn voorzien van zeer goede remmen.

Traditionele gehandicapten scooters hebben geen echte remmen aan boord. Je geeft gas door een zogeheten flipper naar je toe te halen en remt door hem los te laten. Mensen en met name ouderen die een fiets met handremmen of brommer hebben gereden, knijpen toch iets in uit nood en dat moet je nu net niet doen bij dat type scootmobiel.

Deze voertuigen zijn al vaker in het nieuws geweest, en als het wetsvoorstel wordt aangenomen, dan worden ze ook verboden. Er gebeuren namelijk te veel ongelukken. Ergens is het zelfs onbegrijpelijk dat de gemeente nog steeds WMO en PGB subsidies verleent voor dit soort voertuigen.

In tegenstelling tot deze langzame modellen zijn de 25km modellen die Scootmobiel Centrum verkoopt niet van dat type. De 25km en snellere modellen beschikken allemaal over echte fysieke remmen. Handremmen die je moet inknijpen om af te remmen.

Doordat de voertuigen beschikken over een hydraulisch remsysteem hoeft er om te beginnen bijna geen krachtsinspanning geleverd te worden. Op de tweede plaats is de remweg bijzonder kort. Soms maar slechts 1 meter. Dat is 400% korter dan modellen van 15 tot 18 km per uur die niet over een dergelijk remsysteem beschikken.

Voor je eigen veiligheid doe je er dus goed aan om zelfs een snellere scootmobiel te kopen.

5/5 - (2 stemmen)

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items -  0,00