Advies nodig? 085-4000172
   Di/Vrij van 10:00/18:00, Zat t/m 17:00

Scootmobiel

Op deze pagina gaan we je alles vertellen over wat een scootmobiel is, wat je ermee kunt, hoe hij werkt, waar je rekening mee moet houden, en nog veel meer! Wij hopen hiermee alle vragen te beantwoorden.

 

Inhoudsopgave

Wat is een scootmobiel?

Laten we bij het begin beginnen en starten met de vraag: “Wat is een scootmobiel?”.

Een scootmobiel is een gehandicaptenvoertuig, ook wel invalidenvoertuig genoemd, dat bedoeld is voor mensen die invalide zijn, een beperking of handicap hebben, of geen lange stukken kunnen lopen.

Een scootmobiel is een elektrisch voertuig met wielen, een stuur, een stoel, en verlichting. Alles wat je nodig hebt om aan het verkeer te kunnen deelnemen.

Met een scootmobiel ben je niet meer, of in ieder geval een heel stuk minder afhankelijk van andere mensen. Dit geeft je een boel vrijheid en zelfstandigheid terug. Hierdoor kun je weer zelf boodschappen doen, naar de kapper, maar ook vrienden en familie bezoeken of naar het ziekenhuis.

Welke soorten scootmobielen zijn er?

Een scootmobiel oftewel een gehandicaptenvoertuig moet aan bepaalde afmetingen voldoen, voorzien zijn van een voertuigidentificatienummer (VIN), en beschikken over verlichting en reflectoren. Zo mag hij ook niet breder zijn dan 110 cm en niet sneller rijden dan 45 km per uur.

De regelgeving is vrij breed en dat zorgt ervoor dat er verschillende scootmobielen op de markt te verkrijgen zijn met verschillende afmetingen en uiterlijk.

De meest voorkomende soorten scootmobielen zijn:

Opvouwbare scootmobiel

De opvouwbare scootmobiel is heel compact te maken doordat het stuur en het zitgedeelte ingeklapt kan worden. Zodoende neemt hij weinig ruimte in beslag. Daarnaast zijn veel opvouwbare modellen geschikt om mee te nemen in de auto.

Een opvouwbaar model heeft wel zijn beperkingen. Zo is het comfort minimaal, de vering minimaal, maar ook de snelheid en het rijbereik zeer beperkt. Doorgaans halen deze modellen een topsnelheid van ongeveer 6 tot 8 kilometer per uur met een bereik van 10 kilometer. Opvouwbare scooters kunnen zowel over 3- als 4 wielen beschikken.

Vaste scootmobiel met 3 wielen

Een van de meest verkochte gehandicaptenvoertuigen die je tegenkomt is de vaste scootmobiel met 3 wielen. Hierbij zit er 1 wiel aan de voorkant en 2 wielen aan de achterkant.

Deze modellen zijn voorzien van een luxe stoel waarop je lang kunt zitten, hebben een hoge topsnelheid, kunnen meer kilometers afleggen, en bieden je in het algemeen meer comfort doordat er betere vering aanwezig is. Natuurlijk zijn er goedkope en dure modellen te koop met ieder hun rijeigenschappen.

Het voordeel van een 3-wiel scootmobiel is de lichte besturing en de kleine draaicirkel. Je kunt er vaak probleemloos mee de supermarkt in. Supermarkten hebben vaak een speciale kassa met een extra brede doorgang. Deze is speciaal bedoeld voor gehandicaptenvoertuigen.

Vaste scootmobiel met 4 wielen

Vaste scootmobielen met 4 wielen zijn in feite niet veel anders dan de driewielers, behalve dat ze 2 wielen voor hebben en 2 wielen achter. De rijeigenschappen en de mogelijkheden zijn daarentegen wel iets verschillend.

Vierwielers zijn stabieler. Doordat je beschikking hebt over 4 wielen, heb je meer grip, een hoger comfort, en meer stabiliteit. Dit laatste merk je vooral in bochten en wanneer je de stoep op wilt rijden. Vierwielers wankelen namelijk in deze situaties een stuk minder.

Overdekte scootmobiel

Overdekte scootmobielen zijn geheel gesloten en daarbij kun je droog zitten terwijl het regent. Daarnaast is het een stuk aangenamer tijdens koude dagen, want meestal beschikken ze ook over een verwarming.

De meeste gesloten scootmobielen bieden zitplek aan 2 tot 3 personen. In het verkeer ben je wat minder kwetsbaar en doordat ze soms 45 km per uur kunnen rijden kun je er ook grote afstanden mee overbruggen in een korte tijd.

Veel overdekte scooters zijn vergelijkbaar met een micro auto of canta. Ze beschikken tevens over veel luxe attributen zoals elektrische ramen, een parkeercamera, een autoradio, en soms zelfs een airco!

Sommige 3 wiel modellen hebben een gashendel en remhendel op het stuur, en sommige een gaspedaal en rempedaal. 4 wielers hebben normaal altijd een gaspedaal en rempedaal.

Betrouwbare scootmobielen van scootmobielcentrum

Hoe bestuur je een scootmobiel?

Een gehandicaptenvoertuig zoals een scootmobiel wordt bestuurd met een stuur die je naar links of rechts draait. Onze modellen zijn nagenoeg allemaal voorzien van een scooter stuur met een uitzondering daar gelaten. Een gesloten scootmobiel met 4 wielen daarentegen een rond autostuur.

Op het stuur zitten de remhendels en de gashendel. De linker remgreep is meestal voor de achterremmen en de rechter remgreep voor de voorrem(men). De rechter handgreep is de gashendel. Door hieraan te draaien, net als bij een scooter, kun je de snelheid doseren.

Er zijn ook scootmobielen met zogeheten flippers. Hierbij is het stuur heel anders vormgegeven dan bij een scooter en kun je gas geven of remmen door de flippers naar je toe te halen. Echter hebben deze gehandicaptenvoertuigen 3 nadelen:

  1. Op de eerste plaats kunnen de flippers verwarrend werken. Hierbij komt het voor dat gebruikers de verkeerde hendel gebruiken en vooruit rijden in plaats van achteruit en zodoende een botsing maken.
  2. Op de tweede plaats is de topsnelheid zeer beperkt want ze gaan niet harder dan 15 km p/u.
  3. Op de derde plaats is er alleen een magnetische motorrem. De scootmobiel remt dus op de motor af. Op dit soort voertuigen zijn geen fysieke remmen aanwezig. Je kunt dus geen krachtige noodstop maken.

De modellen met een zogeheten scooter stuur zijn dus een stuk veiliger vanwege hun ‘echte’ remsysteem. Vierwielers zijn nog veiliger doordat ze beschikken over 4 remmen en meer grip.

Kan een scootmobiel worden aangepast aan een handicap?

Nu is het niet voor iedereen mogelijk om de remgrepen op het stuur te bedienen, of aan de gashendel te draaien vanwege een fysieke beperking. Maar daarop is iets bedacht.

Je kunt namelijk je scootmobiel laten aanpassen wanneer je hem bestelt en bijvoorbeeld een voetrem laat installeren. Het rempedaal kun je zowel links als rechts laten monteren, maar net waar de voorkeur naar uitgaat.

Voor de gashendel (het gas geven) zijn er 2 alternatieven. Zo kun je kiezen voor een duimgas of voetgas. Duimgas wil zeggen dat je op het stuur een knop krijgt die je met de duim bedient. Hiervoor hoef je geen draaiende polsbeweging te maken. Ook voor deze knop geldt dat je de keuze hebt om hem links of rechts op het stuur te laten plaatsen.

Het gaspedaal (voetgas) is de tweede variatie voor het bepalen van de snelheid. Hoe verder je het gaspedaal intrapt, hoe sneller de scootmobiel gaat rijden. Sommige mensen kiezen voor een rempedaal en gaspedaal waardoor de bediening hetzelfde wordt als bij een auto.

Bij iedere scootmobiel is de snelheid altijd heel nauwkeurig te doseren.

Kun je de maximumsnelheid instellen?

Bijna alle scootmobielen beschikken over een knop waarmee je de maximumsnelheid in kunt stellen. Dit wordt ook wel een snelheidsbegrenzer genoemd. Zo kun je voorkomen dat je in een bepaalde omgeving te snel rijdt. Bij de meeste van onze scootmobielen kun je ook teruglezen dat er een snelheidsbegrenzer of snelheidsschakelaar aanwezig is. Soms kun je het ook op de foto zien zitten. Meestal zit de knop rechts op het stuur. In 90% van de gevallen is dit aanwezig.

Mocht je er niet uitkomen of een vraag hebben? Neem dan gerust met ons contact op!

wat is een scootmobiel

Hoe snel kan een scootmobiel rijden?

Hoe snel een scootmobiel kan rijden hangt af van het merk, type, model, motor, en accu.

Kleine opvouwbare scootmobielen hebben meestal een topsnelheid tussen de 6 en 8 kilometer per uur.

Onze vaste scootmobielen met 3 wielen hebben meestal een maximale topsnelheid van 25 kilometer per uur.

Vaste scootmobielen met 4 wielen uit ons assortiment hebben vaak een topsnelheid van 25 km per uur, maar er zijn een aantal modellen (van For Motion) die ook 32 km/u of 45 km/u kunnen halen.

Overdekte scootmobielen met zowel 3- als 4 wielen kunnen 25 km per uur of 45 km per uur rijden, afhankelijk van het model.

Heb je een helm of rijbewijs nodig bij een scootmobiel?

Ondanks dat een scootmobiel tot wel 45 km per uur kan en mag rijden volgens de wet, is er geen rijbewijs nodig en geen helmplicht van toepassing. Je hoeft ook geen rijlessen te volgen, al kan dat voor sommige mensen geen kwaad.

Hoeveel kilometer kun je met een scootmobiel rijden?

Hoeveel kilometer je met een scootmobiel kunt rijden hangt af van de motor en het accupakket. Bovendien zijn er verschillende type accupakketten. Zo wordt er vaak loodzuur, gel, of agm gebruikt als standaard accu. Bij een aantal merken en modellen kun je deze accupakketten upgraden naar lithium. Bij For Motion en Nipponia is dat normaal altijd mogelijk.

  • Met een lood zuur-, gel-, of agm accu haal je meestal een rijbereik van maximaal 40 kilometer.
  • Met een lithium accu begint het bereik bij 50 kilometer met een standaard accupakket en deze kun je vervolgens upgraden in stappen van +50 km tot een maximum van soms 300 km.

Welke scootmobielen hebben een grote actieradius?

Met name de merken For Motion en Nipponia onderscheiden zich met de keuze om voor een groot rijbereik te kiezen. Bij de onderstaande scootmobielen laten we zien uit welke accupakketten je kunt kiezen:

For Motion

Nipponia

Move

  • Vigorous 8: (overdekte scootmobiel 4 wiel) – to 90 km bereik
  • Move E3: (overdekte scootmobiel 3 wiel) – to 90 km bereik
  • Move E4: (overdekte scootmobiel 4 wiel) – to 90 km bereik
  • Vigorous 1500 InnerCity II: (overdekte scootmobiel 3 wiel) – to 130 km bereik

dit is een elektrische scootmobiel

Wat kost een scootmobiel?

Een gemiddelde scootmobiel kost tussen de 2000,- en 3000,- euro.

Scootmobielen met 3 wielen zijn doorgaans goedkoper dan modellen met 4 wielen.

Overdekte scootmobielen beginnen vaak vanaf 6000,- euro.

Ook voor minder dan 2000,- euro kun je bij ons een scootmobiel kopen.
Is een scootmobiel te veel boven je budget, dan kun je ook voor leasen kiezen waardoor je hem per maand betaalt.

Prijsfactoren

Factoren die invloed hebben op de prijs bij een scootmobiel:

  1. accu pakket
  2. type scootmobiel (opvouwbaar / vast / overdekt)
  3. aantal wielen (3 of 4 wiel)
  4. luxe opties waaronder stoelverwarming, draaibare comfort stoel
  5. aanpassingen zoals duimgas, rempedaal, of gaspedaal
  6. uitbreidingen zoals stokhouder of rollator drager
  7. accessoires zoals beenkleed, windscherm, of hoes

Welke kosten komen er bij een scootmobiel kijken?

De kosten die bij een scootmobiel komen kijken zijn:

  • de aanschaf (aankoopkosten)
  • het onderhoud
  • eventuele reparatie
  • de verzekering

Scootmobiel aankoopkosten

Bij het kopen van een scootmobiel betaal je de aanschafprijs inclusief alle opties en aanpassingen. Betaal je hem in 1x dan komen daar geen kosten bij. Ga je hem leasen dan krijg je te maken met rente. Het rentepercentage hangt af van de looptijd die je kiest.

Onderhoudskosten

Fabrikanten hanteren een onderhoudsschema voor de garantie. Hierin staat het volgende:

  • 1e beurt uitvoeren binnen een jaar of bij een kilometerstand tussen de 1000 en 1500 km
  • alle overige beurten: binnen een jaar na de laatste beurt laten uitvoeren of iedere 4000 km

Kosten onderhoudsbeurt

Een losse onderhoudsbeurt zonder bijkomende onderdelen ligt voor de eerste beurt rond de 50 euro. De kosten van de vervolg beurten ligt rond de 170 euro. Hierbij is het de bedoeling dat je zelf de scootmobiel naar een servicepunt brengt en daar ook weer ophaalt wanneer hij klaar is.

Transportkosten

Wanneer je zelf niet in staat of in de gelegenheid bent om een scootmobiel voor een onderhoudsbeurt te brengen, dan kun je ook gebruikmaken van een transportservice. Een retourtje kost je 90 euro per keer. Enkeltjes zijn goedkoper.

Onderhoudspakketten

Met een onderhoudspakket (servicepakket) koop je meerdere beurten vooraf in. Dit kan alleen tegelijkertijd met de aanschaf van je scootmobiel. Een pakket kan bijvoorbeeld 3 of 6 beurten bevatten.

Daarnaast kun je ook pakketten kiezen waarbij transport is inbegrepen. Deze pakketten kunnen je veel voordeel opleveren en veel gemak. Je hoeft zelf niets te regelen en bespaart tegelijkertijd geld. Bij een 3 beurten pakket met pickup & return bespaar je snel 160,- euro.

Eventuele reparaties

Mocht je onverhoopt een reparatie nodig hebben, bijvoorbeeld omdat je ergens tegenaan gereden bent, dan krijg je te maken met reparatiekosten. Gemiddeld genomen kost een reparatie tussen de 200,- en 250,- euro.

Een accupakket vervangen is vaak een heel stuk duurder. Voor sommige mensen zelfs een reden om te kijken naar een nieuwe scootmobiel. Daarom raden wij aan om altijd voor een lithium accupakket te kiezen omdat deze 2 tot 3 keer langer meegaat dan een gel, loodzuur, of agm accu.

Verzekering

Je bent verplicht minimaal een WA verzekering af te sluiten. De WA verzekering kost bij de ANWB voor een opvouwbare of vaste scootmobiel ongeveer 60 euro per jaar. Ben je al lid, dan kun je mogelijk op leuke korting rekenen. De kosten van een all risk zijn zeer bepalend van je schadeverleden en leeftijd. Hierover kunnen we geen uitspraak doen.

Hoeveel garantie heeft een scootmobiel?

In Nederland hebben alle scootmobielen normaal gesproken 2 jaar garantie. Fabrikanten geven echter alleen garantie wanneer je de onderhoudsintervallen hebt gerespecteerd en het defect niet te verwijten valt aan de gebruiker. De onderdelen zullen dan op kosten van de fabrikant worden vervangen. Op de vervangen onderdelen krijg je uiteraard garantie. Het garantietermijn staat op zichzelf en los van de huidige garantieperiode.

Op welke manieren kun je jezelf verzekeren?

Naast de WA verzekering kun je ook kiezen voor Volledig Casco. Dit is een all risk verzekering. Hieronder leggen we het verschil tussen de twee uit.

WA verzekering

De WA verzekering dekt de schade die jij toebrengt. Bijvoorbeeld wanneer je tegen een auto aanrijdt en schade veroorzaakt, of als je tegen een persoon aanrijdt. Zelfs wanneer iemand daardoor zijn telefoon uit zijn handen laat vallen, is de schade aan de telefoon verzekerd. Maar alle schade die jij of je voertuig oplopen vallen niet onder deze verzekering.

Volledig Casco

Bij een volledig casco ben je overal voor verzekerd, ook wanneer je schade hebt aan je eigen voertuig. Rijd je bijvoorbeeld achteruit tegen een paaltje aan die je niet gezien had, dan dekt de verzekering de schade. Ook wanneer je de sleutels in de scootmobiel bent vergeten en een stelletje jongeren leent jouw scootmobiel even voor een ritje (joyriding) waarbij ze hem beschadigen, dan ben je ook verzekerd.

Rechtsbijstand en ongevallen verzekering

Optioneel kun je vaak nog een rechtsbijstand afsluiten en/of een ongevallenverzekering.

De rechtsbijstand zal jou gaan helpen de schade te verhalen bij de tegenpartij.

Bij een ongevallenverzekering wordt er uitgekeerd bij blijvende invaliditeit of overlijden in geval van een ongeval, en meestal ook schade aan de kleding en bagage.

scootmobielen

Zijn er speciale verkeersregels voor scootmobielen?

Met een scootmobiel neem je deel aan het verkeer. Je bent niet alleen een weggebruiker maar ook een bestuurder. Voor scootmobielen gelden de regels voor gehandicaptenvoertuigen en die zijn als volgt:

  • Met de scootmobiel mag je op de stoep, het voetpad, het fietspad en bromfietspad, en op de rijbaan komen.
  • Op de stoep volg je de regels voor voetgangers en rijdt je niet sneller dan 6 km p/u.
  • Op het fietspad en bromfietspad mag je binnen de bebouwde kom niet sneller dan 30 km p/u rijden.
  • Op het fietspad en bromfietspad mag je buiten de bebouwde kom niet sneller dan 40 km p/u rijden.
  • Op de rijbaan mag je maximaal 45 km p/u rijden, zowel binnen- als buiten de bebouwde kom.
  • Je mag niet op autowegen of snelwegen komen.
  • Je mag geen elektrische apparaten zoals een telefoon vasthouden tijdens het rijden. Dit mag alleen wanneer je stilstaat.
  • Je mag niet rijden onder invloed van drugs, alcohol, of medicijnen die de rijvaardigheid beïnvloeden.
  • Je volgt de algemene verkeersregels, waaronder verkeersborden en stoplichten.
  • Op de stoep parkeren mag.

Wat zijn veelvoorkomende scootmobiel merken?

Eigenlijk zijn er meer scootmobiel merken dan je zou denken. De reden waarom je er wellicht nog niet van gehoord hebt is dat sommige merken wat meer geld steken in reclame en anderen wat minder. Vaak is het zo dat de consument een deel van de reclamekosten betaalt. Het wil dus niet zeggen dat bekende merken beter zijn dan minder bekende merken.

Veel voorkomende merken zijn:

Afikim, Drive Medical, For Motion, Freerider, Handicare, Invacare, Kymco Healthcare, MOVE, Nipponia, Pride Mobility, Shoprider, Sterling, Sunrise Medical

Hoe oud moet je zijn voor een scootmobiel?

Hoe oud je moet zijn om een scootmobiel te mogen besturen hangt af van de topsnelheid die hij kan halen.

Jonger dan 16 jaar

Ben je jonger dan 16 jaar dan mag je in principe alleen met een scootmobiel rijden die maximaal 10 km per uur gaat. Echter kun je bij de burgemeester een uitzondering aanvragen om sneller te mogen rijden.

16 jaar of ouder

Voor mensen van 16 jaar of ouder geldt er geen beperking. Die mogen dus maximaal 45 km per uur rijden op een scootmobiel.

Kun je met een scootmobiel door de regen rijden?

Ja, met een scootmobiel kun je gewoon door de regen heen rijden. Een scootmobiel is zodanig ontworpen dat regen normaliter geen invloed heeft op de werking of betrouwbaarheid van een scootmobiel.

Echter moet je wel goed opletten in het verkeer. Bij regen is het zicht onder de weggebruikers een stuk minder dus dat maakt je extra kwetsbaar. Je zou kunnen overwegen een scootmobiel te kiezen met extra goede verlichting waaronder dagrijverlichting, zodat je meer opvalt in het verkeer. Ook opvallende kleding dragen kan helpen.

Hoe vraag je een subsidie voor een scootmobiel aan?

Niet voor niets zijn er subsidies waaronder het PGB en WMO. De WMO is ervoor om mensen zelfstandig te kunnen laten wonen. Niet alleen worden aanpassingen in de woning door de WMO vergoed, maar ook de mobiliteit. Zo kun je dus ook recht hebben op een scootmobiel.

Met de PGB krijg je een budget waarmee je zelf zorg kunt inkopen. Daarmee kun je bijvoorbeeld ook een scootmobiel kopen of maandelijks de scootmobiel aflossen.

Op de website van de gemeente kun je de subsidie aanvragen. Je moet dan de vragenlijst invullen en een scootmobiel offerte meesturen. Op basis van jouw persoonlijke situatie gaat de gemeente dan kijken waar je wel en niet recht op hebt.

Bij sommige gemeenten kun je een afspraak maken en over de subsidie en mogelijkheden in gesprek gaan.

Een scootmobiel offerte kun je via onze webshop eenvoudig aanvragen. Hiervoor kies je eerst een scootmobiel uit, past hem aan met opties en klikt vervolgens op de offerte knop. Zo ontvang je binnen 1 minuut de offerte per email.

Kun je een scootmobiel ook in termijnen betalen?

Ja, je kunt ook een scootmobiel in termijnen betalen door hem te leasen. Je koopt hem dan op afbetaling. De maandelijkse termijnen zijn vast zodat je weet waar je aan toe bent. Hiervoor is wel een inkomen nodig. Soms kan dit ook wanneer je een uitkering hebt.

Vragen die nog niet beantwoord zijn

Heb je nog een vraag waarbij je het antwoord niet hebt gelezen op deze pagina? Laat het ons dan gerust weten zodat wij hem toe kunnen voegen en je alsnog van een antwoord kunnen voorzien.

In onze webshop bent u aan het juiste adres als het gaat om een nieuwe scootmobiel kopen. Scootmobiel Centrum is namelijk de scootmobielspecialist. Wij verkopen hoogwaardige scootmobielen en hebben een ruim aanbod aan mobiliteit. Bovendien hebben wij nagenoeg alle modellen.

Wist u dat een luxe scootmobiel kopen voordeliger kan dan u denkt? Wij hebben een groot assortiment scootmobielen met scherpe prijzen en aanbiedingen.

Minder mobiel? De scootmobiel is ideaal, en geen rijbewijs nodig!

Wanneer u minder mobiel bent betekent dat tegelijkertijd dat u meer afhankelijk bent van uw omgeving als u ergens naartoe wilt natuurlijk. Voor veel mensen die niet goed ter been zijn, voelt dit als een beperking van de vrijheid.

Voor een scootmobiel is geen rijbewijs nodig, dus een scootmobiel is ideaal. U kunt dus probleemloos een scootmobiel kopen, en dat is ideaal wanneer u minder mobiel bent.

Welke scootmobiel is de beste scootmobiel, drie of vier wielen?

Welke scootmobiel het beste bij u past en daarmee ook de beste scootmobiel voor u is, hangt af van de wensen en behoeften. Wilt u een scootmobiel kopen, dan is het raadzaam eerst te kijken waarvoor de scootmobiel gebruikt gaat worden.

Een driewiel scootmobiel is extra wendbaar door zijn kleine draaicirkel. Maar mobielen met vier wielen geven weer extra stabiliteit. Hoeft u niet regelmatig de stoep op en af, is een korte draaicirkel heel belangrijk, en is de snelheid niet heel erg van belang, dan zijn driewielers vaak een goede keuze.

Wilt u wel 25 km per uur rijden, en geen obstakels uit de weg gaan, dan is een 4 wiel scootmobiel waarschijnlijk de beste keuze.

5/5 - (6 stemmen)

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items -  0,00